x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chiţoiu: Se preconizează denunţarea tuturor contractelor cu intermediarii în cazul Hidroelectrica. Excepţiile sunt Electromagnetica şi Alro

Chiţoiu: Se preconizează denunţarea tuturor contractelor cu intermediarii în cazul Hidroelectrica. Excepţiile sunt Electromagnetica şi Alro

de Daniel Ionaşcu    |    20 Iul 2012   •   11:22
Chiţoiu: Se preconizează denunţarea tuturor contractelor cu intermediarii în cazul Hidroelectrica. Excepţiile sunt Electromagnetica şi Alro

Toate contractele bilaterale ale Hidroelectrica vor fi denuntate pana la finele lunii, cu exceptia a doua dintre acestea, a declarat Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, intr-o conferinta de presa.

Exceptiile sunt Electromagnetica si Alro, potrivit unor surse din sistemul energetic

"Si inainte de insolventa dar si pe perioada insolventei s-au purtat negocieri cu beneficiarii de contracte bilaterale. In toata aceasta perioada, cu doua exceptii, toti au avut o pozitie refractara, nu au achiesat la noile conditii de negociere, adica pretul de vanzare sa fie cel de pe piata concurentiala. Nu au fost de acord nici cu reducerea cantitatilor. Au fost denuntate trei contracte, cu Europec si doua cu EFT. Se preconizeaza ca nu se va ajunge la o intelegere cu intermediarii, urmand ca pana la finalul lunii sa fie denuntate si aceste contracte", a afirmat Daniel Chitoiu.

Electromagetica a ajuns deja la un acord cu Hidroelectrica si va prelua 0,8 TWh de energie, cu 20% in scadere fata de cantitatea de 1 TWh cat avea anterior in contracte.

De asemenea, exista o clauza, potrivit careia in forta majora Hidroelectrica va livra minim 0,6 TWh. Electromagnetica este atat producator industrial cat si furnizor pentru alte companii. Principalii sai clienti sunt societati din domeniul auto, ca Draexlmaier, Schaeffler Romania, Rolem Codlea, Rombat Bistrita, dar si unii producatori industriali ca IPROEB Bistrita, Teraplast si Phoenix Mecano-Plastic. Lisa Draxlmaier detine in Romania cinci fabrici si are circa 11.000 de angajati.

Cea de-a doua companie care va mai prelua energie de la Hidroelectrica este Alro, cel mai mare combinat de aluminiu din sud-estul Europei. Compania are cateva mii de angajati si este unul dintre cei mai mari exportatori ai tarii. Alro are cel mai mare contract cu Hidroelectrica, de 3 TWh anual. Din cauza secetei, Hidroelectrica a livrat anul trecut catre Alro 2,49 TWh pentru 322,4 milioane de lei. Pretul pe fiecare MWh este de 130 lei, in vreme ce pe OPCOM acum este de 210 lei. Alro are, oricum, un contract legat de pretul aluminiului de pe London Metal Exchange, bursa de metale de la Londra.

Saptamana trecuta oligarhul rus Vitali Machitski, proprietarul grupului Vimetco, a venit la Bucuresti pentru a participa la discutiile dintre Hidroelectrica si Alro. Cu toate acestea, oferta facuta de rusi a fost departe de asteptarile pe care Hidroelectrica le are.

"Ne-am placut, a fost dragoste la prima vedere, dar totul a ramas ca-n tren. Machitski a fost fermecator, jovial dar oferta comerciala a dansilor e inca departe de ceea ce ne dorim", declara Remus Borza, partener la Euro Insol, firma desemnata de instanta ca administrator judiciar pentru insolventa Hidroelectrica.

Pagubele Hidroelectrica in urma derularii contractelor bilaterale se ridica la 4,5 miliarde lei in perioada 2006-2012. Pana acum, Hidroelectrica a reziliat contractul Europec si doua contracte ale firmei daneze Energy Financing Team (EFT). Celelalte contracte hidro sunt cu Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Industries, Electrocarbon si Elsid Titu.

×