x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cimitirul oilor de la Smârdan - Gelu Cazacioc, trimis în judecată pentru furt de curent

Cimitirul oilor de la Smârdan - Gelu Cazacioc, trimis în judecată pentru furt de curent

de Adrian Stoica    |    14 Apr 2021   •   07:32
Cimitirul oilor de la Smârdan - Gelu Cazacioc, trimis în judecată pentru furt de curent

În scandalul sutelor de cadavre de oi îngropate la marginea localității Smârdan în loc să fie incinerate după ce au fost scoase de pe nava eșuată în portul Midia în 2019, apar primele trimiteri în judecată.  Procurorii au emis un prim rechizitoriu care îi vizează pe Gelu Cazacioc, firma Cazacioc&Co și pe fostul comisarul-șef al Gărzii de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu. Dosarul, care ajunge acum pe masa judecătorilor, este „aperitivul”, pentru că el se referă doar la furtul de curent electric practicat de proprietarul incineratorului. Dosarul care vizează poluarea mediului este în curs de finalizare, urmând să fie și el înaintat în curând instanței de judecată.

 

La rândul său, Gelu Cazacioc s-a hotărât să conteste decizia procurorilor de a-l plasa în control judiciar până pe data de 23 mai, după ce inițial fusese reținut pe 24 martie pentru 24 de ore. Această cauză urmează să se judece la Tribunalul Măcin, dar între timp procurorii au decis să-l trimită în judecată pentru trei capete de acuzare: furt, deteriorare/modificare fără drept a echipamentului de măsurare a energiei electrice, executarea și folosirea de instalații clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare a energiei electrice. Aceleași acuzații au fost reținute și în sarcina firmei Cazacioc&Co. În ceea ce îl privește pe fostul comisar-șef Gărzii de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu, el a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual. El se află, de asemenea, sub control judiciar, măsura fiind valabilă în cazul său până pe data 27 mai.

 

E-Distribuție Dobrogea sesizează furtul

 

Totul a pornit de la o plângere formulată la începutul lunii mai a anului 2019 de E-Distribuție Dobrogea SA, în care se arăta că în cadrul unui control efectuat la incineratorul din localitatea Smârdan s-a descoperit că transformatorul de putere fusese schimbat, fiind găsite, totodată, și două cabluri trifazate necontorizate. Potrivit calculelor făcute de distribuitorul de energie, prin evitarea contorizării fuseseră consumați ilegal 430.848 KWH, valoarea prejudiciului fiind de circa 237.000 de lei.

 

Comisarul șef Acceleanu se face și el util

 

În urma celor constatate, incineratorul este debranșat de la curent, dar acum este momentul în care intră în scenă șeful de la Garda de Mediu Tulcea, inginerul Nicolae Acceleanu. În urma unei cereri transmise către Garda de Mediu, Cazacioc a cerut sprijinul pentru a nu fi debranșat, invocând „blocarea tuturor unităților producătoare de deșeuri” din nordul, sudul și sud-estul țării. În aceeași zi, prin adresa nr. 2026/CJ Tulcea/08.10.2019, semnată de Acceleanu, Garda de Mediu Tulcea cere distribuitorului de energie, fără a avea abilitatea să facă acest demers, să rebranșeze societatea Cazacioc&Co. În cererea transmisă, Nicolae Acceleanu a susținut că „sistarea temporară a activității ar conduce la blocarea activității de preluare/incinerare de origine animală la nivel național, cu consecințe deosebit de grave pentru activitatea de turism și alimentație publică, în contextul economic actual al României”.

 

Cazacioc, din nou prins la furat

 

În urma acestei intervenții societatea este rebrașată la curent pe data de 17.10.2019, dar un nou control realizat pe data de 12.03.2021 avea să descopere că Gelu Cazacioc consuma din nou ilegal curent electric, ocolind contorizarea. De această dată s-a constatat că a fost sustrasă o cantitate de 352.512 KWH, valoarea prejudiciului fiind de circa 152.000 de lei. Compania prejudiciată este TINMAR ENERGY SA, în calitate de furnizor al energiei electrice consumate ilegal de firma Cazacioc&Co, drept pentru care a demarat demersurile pentru recuperarea prejudiciului suferit.

 

Un dezastru acoperit de instituțiile statului

Din cauza supraîncărcării, nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat la sfârşitul anului în 2019, în Portul Midia. Ulterior, de aici au fost recuperate cadavrele a 14.230 de animale care ar fi urmat să fie incinerate de firma Cazacioc&Co, dar cele mai multe dintre leșuri au fost îngropate, după cum aveau să constate procurorii constănțeni. Documentele scoase la lumină ulterior de aceștia au demonstrat că incineratorul din Smârdan nu avea capacitatea de a arde cadavrele în cele 14 zile în care Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor susține că s-a realizat această operațiune. Mai mult, procurorii au stabilit că deși incineratorul are autorizată o capacitate de incinerare de 18 tone pe zi, în realitate el a putut arde doar circa 1,2 tone pe zi.

×