Cine câştigă din falimentul CFR Marfă
CFR Marfă, operatorul naţional de transport de marfă pe calea ferată, are datorii de 190 de milioane de euro. Acestea provin în mare parte din neplata taxei de utilizare a infrastructurii (TUI), iar Uniunea Europeană face presiuni ca societatea să scape de această datorie prin onorarea sa cât mai rapidă. Numai că plata acesteia ar însemna falimentul operatorului.
Tot dinspre Bruxelles apar semnale conform cărora orice posibil demers de remediere sau chiar iniţiativă a statului român de a scoate operatorul naţional din impas ar fi catalogată ca fiind un ajutor de stat pentru o companie de stat, fapt ce ar afecta loialitatea concurenţei de pe piaţă, spune Viorel Lucaci, specialist în transportul feroviar. Prin urmare o infuzie de capital, un împrumuturi cu garanţie guvernamentală sau ştergerea sau eşalonarea de datorii nu ar fi acceptată de Comisia Europeană, spune Lucaci.
CFR Marfă este prinsă între două ansambluri de interese foarte puternice, unul de sorginte comunitară, celălalt cu o valoare strategică tot mai mare în contextul geopolitic actual al României, consideră specialistul în transportul feroviar.
Primul centru, cel comunitar european, este format din instituţiile şi actorii care direct sau indirect sub egida unei 'corectitudini a pieţei europene de transport feroviar' solicită operatorului naţional din România plata datoriei respective, putând conduce în mod implicit chiar la falimentul acestuia, cu toate implicaţiile ce ar apărea de aici.
Al doilea centru este cel strategic, considerent valabil din punct de vedere economic şi al interesului naţional al României. " Conform unor estimări emise din zona feroviară din România, onorarea acestei datorii ar însemna practic falimentul operatorului. Un faliment care ar genera un vid uriaş pe piaţă. Un asemenea scenariu ar fi benefic pentru un număr considerabil de actori concurenţi, mai mici sau mai mari, atât interni cât şi externi”, spune Lucaci.
Operatorul naţional de transport de marfă deţine 30.000 de vagoane şi peste 900 de locomotive din care aproximativ 400 se află în exploatare, restul fiind în conservare

Ştiri din .ro
- Finalizarea procesului grupării Boncu, blocată de a cincea cerere de recuzare de când a început procesul UPDATE ”Perlele” de la final și când se dă sentința Pressalert.ro
- Fostul director de la Piețe SA, anchetat într-un dosar de șantajare a editorului șef al Pressalert.ro și a directorului general al deBanat.ro UPDATE Ioan Nasleu a fost reținut Pressalert.ro
Șefa TVR cere Guvernului OUG pentru limitarea activității Televiziunii Române pentru că banii alocați sunt insuficienți
Firma ta are generator electric? Iată de ce este important

Motivarea angajaților - soluții eficiente pentru o echipă productivă
Licitații pentru modernizarea căii ferate București - Craiova
România, pe ultimele locuri în UE la protecția socială în 2019
Legea chiriașului. Care sunt drepturile chiriașilor și ce obligații are proprietarul locuinței

În ce își pot investi românii economiile în luna martie
BCR raportează un profit cu peste 37% mai mare în 2020
Economia reală, încurajată de măsurile fiscale ale guvernelor europene
Hobby transformat într-un business… fără zahăr
