x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine câştigă şi cine pierde din prăbuşirea monedei naţionale. Cel mai slab leu în raport cu euro

Cine câştigă şi cine pierde din prăbuşirea monedei naţionale. Cel mai slab leu în raport cu euro

de Daniela Ivan    |    19 Mar 2012   •   16:58
Cine câştigă şi cine pierde din prăbuşirea monedei naţionale. Cel mai slab leu în raport cu euro

Euro a atins luni un nou record istoric fata de leu. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,3794 lei/euro, in crestere cu 0,11 bani fata de vineri, cand se atinsese un alt maxim istoric. Romanii care au credite in euro la banci, cei care stau in chirie sau cei care lucreaza la firme care au credite in euro sunt cei mai afectati. Insa si facturile la telefonie si pretul marfurilor din import vor fi mai mari.

La casele de schimb, un euro se putea cumpara ieri cu sume cuprinse intre 4,43-4,447 lei, cu 0,045- 0,05 bani mai mult decat in urma cu o luna. Asta inseamna ca pentru fiecare 100 de euro cumparata un cetatean trebuie sa scoata 4,5-5 lei in plus. Leul s-a depreciat vineri si in raport cu dolarul american, cursul de referinta urcand cu 0,66 bani, la 3,3544 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele aproape doua luni. O rata mai mare a fost publicata la 20 ianuarie, cand dolarul era la 3,3663 lei.
Moneda nationala a scazut si fata de francul elvetian, iar rata oficiala a avansat cu 1,95 bani, la 3,6258 lei/franc elvetian. Un nivel mai ridicat a fost inregistrat la 5 septembrie, cand rata de schimb a fost de 3,8133 lei/franc elvetian.

Cum suntem afectati
Romanii si firmele din Romania aveau la sfarsitul lunii inauarie credite in valoare de 224,58 miliarde de lei, din care aproape 65% in euro. Deci, orice depreciere a leului ii forteaza pe romani sa scoata mai multi bani din buzunare pentru plata ratelor. Practic, pentru 100 de euro rata, o persoana platea 430 de lei in decembrie anul trecut, iar acum trebuie sa scoata din buzunar 440 de lei. Situatia este cu atat mai grava, avand in vedere ca, daca adunam datoriile populatiei la banci si institutii financiare nebancare, observam ca acestea reprezinta 78% din venitul disponibil, potrivit informatiilor furnizate de Banca Nationala. In aceste conditii nu este de mirare ca la finalul lunii ianuarie 2012 restantele la credite au atins suma de 22,3 miliarde de lei, adica 10% din totalul creditelor acordate.

Multinationalele ar putea castiga
Exista analisti economici care cred ca deprecierea leului ar putea fi si o strategie a BNR de a lasa cursul liber pana spre finalul lunii, cand interesul bancilor si a companiilor multinationale comerciale este ca leul sa fie mai puternic si sa marcheze dividendul la un curs mai bun. Astfel, bancile vor repatria euro, in timp ce speculatorii vor marca profitul si leul se va intari. Cristian Cochintu, analist financiar la Admiral Markets, spune ca aceasta tendinta s-a observat in ultima saptamana a lunii martie pe parcursul ultimilor ani, dar ulterior trendul si-a urmat cursul. Cel mai probabil scenariu in aceste conditii este o revenire temporara la 4,3 lei/euro si in cel mai optimist scenariu spre 4,25 lei, iar apoi trendul ascendent sa continue, a mai spus Cochintu. Si analistul BCR Eugen Sinca spune ca repatrierile de dividende ale unor companii multinationale pot reprezenta un alt factor care a dus la cresterea cursului.

Insa, analistii Erste spun ca ponderea ridicata a creditelor in valuta in soldul total al imprumuturilor neguvernamentale (64% denominate in euro) si efectul puternic si asimetric al fluctuatiilor cursului valutar asupra inflatiei sunt argumente importante pentru stabilitatea leului intr-un an electoral.

×
Subiecte în articol: economia bnr curs valutar maxim istoric