Grecia isi pune mari sperante in obtinerea unui acord din partea ministrilor de Finante din zona euro, care discuta la aceasta ora, la Bruxelles, acordarea unui al doilea pachet de sustinere financiara, in valoare de 130 de miliarde de euro. Fara acesti bani, care vin dupa un alt imprumut, de 110 miliarde, Grecia e aproape in faliment, pentru ca nu ar avea cu ce plati in martie sumele pe care le datoreaza. Aprobarea noii finantari inseamna si o restructurare a datoriei publice a Greciei, ceea ce reprezinta de fapt o pierdere pentru investitorii privati, care au mizat pe capacitatea acestei tari de a-si plati datoriile. Reuniunea ministrilor de Finante ai zonei euro a inceput luni dupa-amiaza, pe fondul unei atmosfere de asteptare optimista. Chiar daca dezbaterile se anunta dificile, declaratiile venite in ultimele zile dinspre mai multe capitale si cele facute la sosirea la reuniune indica intentia de a ajunge la un acord in favoarea Greciei. Ministerul grec de Finante, Evangelos Venizelos, a ramas totusi prudent in declaratii: "Suntem aici astazi pentru a incheia acest lung proces pentru noul program de ajutorare a Greciei. Sunt optimist, dar avem nevoie de un acord politic clar al membrilor Eurogrup", a spus ministrul grec de finante. Intr-o declaratie scrisa, trimisa anterior presei, ministrul Venizelos a amintit ca Grecia a indeplinit toate conditiile puse de partenerii europeni si de FMI si a dat asigurari ca poporul grec este gata sa isi asume sacrificiile necesare, pentru a pastra toate realizaile ultimelor decenii, aluzia sa fiind clara la dorinta Greciei de a ramane in zona euro. Ministrul Venizelos a mai spus ca aceasta este o chestiune de demnitate nationala si de alegere strategica si ca nicio alta optiune nu poate fi luata in calcul.
Presedintele Eurogrup, Jean Claude Junker, a respins de asemenea ideea iesirii Greciei din zona euro: "Nimeni nu are intentia sa vada Grecia in afara zonei euro, ar fi o solutie de nedorit pentru Grecia si, in aceeasi masura, si pentru zona euro", a avertizat presedintele Eurogrup.
La sosirea la reuniune, ministrul german de Finante Wolfgang Schäuble s-a aratat optimist ca al doilea plan pentru Grecia va putea fi aprobat luni seara, un semnal important, avand in vedere conditiile puse mereu pana acum de Germania. Un alt indiciu ce da sperante Greciei este pozitia Frantei.
Ministrul francez de Finante, Francois Baron, a fost de parere ca toate pregatirile tehnice din ultimele zile sunt o buna baza pentru un acord favorabil Greciei: "Avem astazi toate elementele pentru a ajunge la un acord. Este ca un puzzle, daca vreti, toate piesele sunt pe masa si trebuie acum sa le potrivim cum trebuie si asta este ceea ce ne vom stradui sa facem in aceasta dupa-amiaza", a explicat foarte plastic ministrul francez de Finante. Au aparut intrebari asupra rolului FMI, mai precis, daca FMI va ramane implicat in salvarea Greciei la nivelul promis, insa directorul general Christine Lagarde a dat asigurari ca asa cum Grecia si poporul grec au facut eforturi, restul partenerilor trebuie sa faca la fel si ca FMI este gata sa lucreze in acest sens.