x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine suportă liberalizarea preţurilor la gaze?

Cine suportă liberalizarea preţurilor la gaze?

de Daniel Ionaşcu    |    27 Sep 2011   •   14:20

Dupa ce autoritatile au convenit liberalizarea preturilor la gazele de productie interna cu Fondul Monetar International (FMI) sI Comisia Europeana (CE), populatia saracita deja de criza este pe cale sa fie atrasa in acest joc sI sa suporte in final costurile operatiunii desi veniturile sI nivelul de trai nu sunt nici pe departe ca in Occident.

Ba mai mult, acum Romgaz sI Petrom se razboiesc in declaratii despre ce inseamna liberalizare sI ce ar insemna asta pentru tara noastra. Operatorii din domeniul gazelor naturale cauta sa faca profit in Romania doar din cresteri de pret, nu din cresterea rulajului, eficientizare sI scaderea costurilor, considera dr. ing. Dumitru Chisalita, director de comercializare din cadrul Romgaz.

Desi voalata, afirmatia sa vizeaza direct celalalt mare producator de gaze naturale, Petrom, care promoveaza intens liberalizarea preturilor la gazele de productie interna. “Liberalizarea genereaza locuri de munca, venituri, profituri sI taxe pentru buget. Gazul de import nu face asta', a declarat ieri dr. Hilmar Kroat-Reder, membru al Consiliului de Administratie al Petrom sI responsabil cu activitatea de gaze sI energie din cadrul companiei. El a afirmat ca in luna octombrie, pretul gazelor de import va creste la 545 dolari/1.000 de metri cubi, fata de 165 dolari cat este productia interna. “Este aceeasi molecula', a subliniat el.

Estimarea sa e contrazisa de datele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care a anuntat saptamana trecuta ca pe trimestrul al patrulea pretul mediu de import va ajunge la 495 dolari/1.000 mc. Romgaz a avut anul trecut un profit net de un profit net de 651 milioane de lei, o treime din cel de 1,79 miliarde de lei al Petrom.



“Romania nu este pregatita pentru liberalizare in acest moment'

Pe de alta parte, Varujan Vosganian, presedinte al Comisei economice din Senat sI fost ministru al Economiei, spune ca in acest moment Romania nu este pregatita pentru o liberalizare a pretului la gaze. “Liberalizarea in sine este buna, dar nu in orice conditii. La cum se prezinta situatia acum, ar duce la hazard iar consumatorii casnici sI industriali nu ar putea face fata costurilor', a afirmat el. El spune ca trebuie sa avem surse diversificate pentru importul de gaze pentru a putea face o liberalizare. Mai exact, ori gaze aduse prin alte gazoducte, cum ar fi Nabucco, ori printr-un terminal de gaze lichefiate situat la Constanta, ori prin descoperirea sI exploatarea de zacaminte neconventionale. “Daca avem trei magazine care produc acelasi lucru, nu inseamna ca avem o piata competitionala. Pana nu diversificam sursele, Romania e o piata captiva', s-a exprimat el plastic.

Acelasi lucru il considera sI Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor. “Producatorii sunt indreptatiti sa ceara un pret al pietei. Problema e ca nu avem piata', a spus el.

Avand in vedere ca nu exista niciun nivel intermediar intre pretul gazului intern sI cel de import, care e de peste trei ori mai scump, tendinta va fi de crestere spre cel mare, ceea ce inseamna un “abuz de piata', potrivit lui Vosganian. Astfel, liberalizarea gazelor nu se poate face anul viitor pentru companii sI in 2013 pentru consumatorii casnici, asa cum a fost asumat de Romania, ci ar trebui impinse pana in 2015, respectiv 2020, pentru ca industria din Romania sa nu piarda din competitivitate iar populatiei sa I se asigure un grad de suportabilitate. (Daniel Ionascu)

×