x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine va veghea asupra resurselor României

Cine va veghea asupra resurselor României

de Daniel Ionaşcu    |    29 Mai 2012   •   19:01
Cine va veghea asupra resurselor României

Alexandru Patruti, devenit cunoscut in urma concesionarii perimetrelor petroliere de la Vama Veche, Adamclisi si Costinesti catre Chevron, a fost inlocuit de la conducerea Agentiei Nationale pentru Resurse minerale (ANRM) de catre premierul Victor Ponta. Postul sau a fost preluat de catre Gheorghe Dutu, fost deputat PSD de Brasov.

Patruti a condus ANRM din octombrie 2009, fiind numit atunci de catre fostul premier Emil Boc. Anterior, in timpul guvernarii PDL-PSD, el a fost secretar de stat in cadrul ministerului Economiei iar mai inainte a lucrat ca director in cadrul Romaqua Group.

Resursele minerale au fost de mai multe ori in mijlocul scandalurilor politice dintre partide, de la majorarea redeventelor pana la gazele de sist.

Organizatiile care promoveaza protectia mediului au acuzat in timpul demonstratiilor impotriva gazelor de sist din aceasta iarna si primavara ca ANRM nu a pregatit din timp o legislatie speciala pentru reglementarea exploatarii gazelor neconventionale, mai ales ca metoda fracturarii hidraulice este controversata la nivel international. Atat Chevron, cat si Petrom, MOL si Romgaz si-au exprimat intentia de a extrage gaze neconventionale in tara noastra inainte ca acestea sa participe la licitatii. Diverse studii internationale aratau ca metoda in cauza poate duce la eliminarea in atmosfera a unor substante cancerigene si ar putea polua panza freatica. Fractionarea hidraulica presupune foraje de peste 3.000 de metri adancime, cuplate cu altele orizontale pana la sist. Aici se detoneaza o serie de incarcaturi explozive pentru a fisura roca. Ulterior se injecteaza cantitati imense de apa amestecata cu nisip si o serie de substante chimice. Acestea mentin crapaturile deschise, pe unde "curge" apoi gazul spre sonda.

Cabinetul Ungureanu a aprobat concesionarea catre Chevron a trei perimetre din Dobrogea - Adamclisi, Costinesti si Vama Veche - fix in mijlocul protestelor si a dezbaterilor publice. Licitatia avusese loc in 2010.

ANRM a recunoscut ca legislatia romaneasca nu include decat termenul de "acord petrolier" iar Patruti a anuntat public ca doreste sa reglementeze situatia. Cu toate acestea, se astepta realizarea unui punct de vedere comun la nivel european, astfel ca totul a fost tardiv. ?n fapt, gazele de sist au fost chiar un punct central in motiunea de cenzura care a dus la demiterea lui Ungureanu, USL argumentand ca populatia din zonele respective si din Barlad nu a fost consultata.

Cum ramane cu redeventele?

O alta problema este ca, din cauza contractului cu Petrom, Chevron are acum aceleasi redevente mici ca si aceasta la gaze, respectiv intre 3,5% si 13%, in functie de zacamant. Numai ca acum ministrul Economiei Daniel Chitoiu a decis ca doreste modificarea redeventelor pentru perioada 2015-2024, insa Chevron are deja pentru perimetrele dobrogene concesiunea pe 30 de ani si poate fi extinsa cu alti 15.

Un alt scandal il constituie majorarea redeventelor decisa la finalul anului trecut de Guvernul Boc. Decisa prin ordonanta de urgenta, aceasta dubla de la 4% la 8% din valoarea productiei pentru aur, platina si argint si majora de la 4% la 6% redeventa pentru celelalte produse miniere, precum carbunele, minereuri feroase, neferoase si apele minerale. O cota de 20% din taxe urma, ulterior, sa fie cedata autoritatilor locale. Ei bine, apoi au venit mitingurile din Piata Universitatii, Boc a fost schimbat cu Ungureanu iar ordonanta nu a mai fost trimisa la Monitorul Oficial "din motive administrative". Astfel, Guvernul practic a facut totul posibil ca sa ocoleasca banii si sa nu colecteze mai mult la buget, mai ales ca in domeniul apelor minerale Romania este printre cele mai bogate state din Europa si cu cele mai mici taxe. Momentan, redeventa pentru apele minerale este de 4 euro/1.000 litri.

Premierul Victor Ponta declara recent ca Guvernul va anunta, pana la sfarsitul lunii iunie, un nou nivel al redeventelor pentru sectorul energetic, deoarece Romania incaseaza doar 4% in conditiile in care media europeana este de peste 20%.

Romania aduna din redevente intr-un an cat profit face Petrom intr-un trimestru

In 2011 Romania a adunat 1,375 miliarde de lei (circa 319 milioane euro) din redevente miniere si petroliere, suma care include si tarifele pentru acest an. Fata de 2010 redeventele petroliere au urcat cu 13,38% datorita cresterii pretului de referinta al titeiului la nivel international, si cu 7,45% la redeventele miniere, ca urmare a cresterii cantitatilor exploatate. Executivul a constituit o comisie interministeriala care trebuie sa elaboreze, dupa ce se va consulta cu companiile de petrol si gaze, un pachet de reglementari privind redeventele si suprataxarea "veniturilor exceptionale" ale societatilor. ?ntreaga suma primita anul trecut de Romania din redevente este cat profitul net realizat de Petrom in primul trimestru din acest an, respectiv 1,38 miliarde de lei. Suma este in crestere cu 65%.

Cine este inlocuitorul

Noul presedinte al ANRM, Gheorghe Dutu, a fost deputat PSD de Brasov, membru in Comisia parlamentara de supraveghere a SRI, iar din 2008 este consilier judetean PSD.

In toamna anului trecut, agentia Mediafax relata ca o firma la care Dutu este asociat, SC Onco Card Invest SRL, are un contract de 1,39 milioane de lei pe o perioada de 49 de ani. Dutu are doar cinci actiuni, in valoare de 50 de lei. Firma a semnat un contract de asociere in participatiune cu Primaria Brasov in vederea construirii unui spital de oncologie, printr-o Hotarare de Consiliu Local din iunie 2010. Dutu a declarat atunci ca rolul sau in firma respectiva nu are nicio legatura cu semnarea contractului cu Primaria Brasov, "mai ales ca Primaria are alta culoare politica". "In plus, contractual a fost semnat cu Consiliul Local, iar eu sunt consilier judetean", a preciza atunci Dutu.

×