x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ciobanii romani, faliment european

Ciobanii romani, faliment european

de Florina Zainescu    |    31 Ian 2007   •   00:00
Ciobanii romani, faliment european

Dupa ce au aflat ca nu mai au voie sa-si vanda branza la piata, ciobanii au primit o noua lovitura: transhu-manta este ilegala. Noile reguli europene risca sa ii arunce in faliment pe producatorii de branza din Marginimea Sibiului, Novaci sau Suceava, zone unde veniturile sunt asigurate integral din oierit.

Dupa ce au aflat ca nu mai au voie sa-si vanda branza la piata, ciobanii au primit o noua lovitura: transhumanta este ilegala. Noile reguli europene risca sa ii arunce in faliment pe producatorii de branza din Marginimea Sibiului, Novaci sau Suceava, zone unde veniturile sunt asigurate integral din oierit.

Transhumanta, asa cum se face in prezent, nu va mai fi permisa, chiar daca este specific romaneasca si "dureaza de pe vremea lui Stefan cel Mare", a anuntat ieri Marian Avram, presedintele ANSVSA. "In prezent, transhumanta este ilegala pentru ca incalca regulile de bunastare animala si de transport. In plus, animalele trec pe drumuri nationale si incalca proprietati", a declarat el.

Desi nu exista inca un ordin al Autoritatii, pornind de la legislatia europeana in domeniu, Avram a anuntat ca va impune reguli noi pentru ciobani. Indiferent daca vor sa-si duca animalele doar de la poalele muntelui pana in varf sau din Dobrogea pana in Retezat, ciobanul trebuie sa puna pe hartie traseul pe care vrea sa-l urmeze si sa-l depuna la Directia Sanitar-Veterinara din judetul sau. In plus, pentru a putea porni cu oile la drum, ciobanul mai are nevoie si de certificate de sanatate pentru acestea, de dovada ca sunt vaccinate si deparazitate si de acceptul veterinarilor din judetul in care vrea sa ajunga. Daca traseul este scurt - de la poalele muntelui pana pe platou - , oile pot fi duse pe propriile picioare. Insa daca distantele sunt mari, trebuie transportate cu masini speciale si numai cu certificat de transport. Avram a mai anuntat ca, in curand, cei care nu vor pune in practica aceste noi reguli vor fi amendati cu 1.000-3.000 de lei noi. "Legislatia va fi aplicata treptat, treptat, iar oamenii trebuie sa inteleaga ca integrarea nu inseamna numai drepturi, ci si obligatii", ne-a declarat Avram si ne-a spus la revedere cand am insistat sa aflam termenul exact de aplicare al legii.

INCAPABILI. "Pentru un om care a trait din oierit timp de sapte generatii, o sa fie foarte greu de inteles ca de maine nu mai are voie sa se plimbe cu oile pe unde vrea si cum vrea si nici sa-si vanda branza in piata, ca pana acum. Dar Autoritatea stia de aceste reguli de mult. Daca se apuca de acum doi ani sa le explice ce prevede legislatia europeana si ce trebuie sa faca ciobanii pentru a o respecta, nu se crea aceasta isterie", a declarat Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta.

CE-I CU VANZAREA BRANZEI?
ANSVSA-ul a publicat la 8 ianuarie 2007 un ordin care prevedea, printre altele, ca pana la 18 ianuarie ciobanii trebuiau sa se inregistreze ca sa mai poata vinde lapte si branza. Ei nu mai puteau sa se duca la piata cu aceste produse decat in localitatea de provenienta, in cele invecinate sau pe raza judetului daca au magazine de desfacere. Aplicarea ordinului a fost amanata pana la jumatatea lunii iulie. "Ciobanul poate in continuare sa vanda branza maturata peste 60 de zile, dar trebuie sa se inregistreze, sa fie identificat, practic, pentru ca, in caz de probleme, sa poata fi tras la raspundere. O poate vinde el in zona sau sa o dea unei firme colectoare, unui angrosist sau unui lant de magazine care i-o poate vinde in toata tara", a declarat Sorin Minea.

×
Subiecte în articol: economic