x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Claudio Scajola: O politică europeană a energiei este imposibilă fără participarea Rusiei

Claudio Scajola: O politică europeană a energiei este imposibilă fără participarea Rusiei

25 Apr 2009   •   00:00
Claudio Scajola: O politică europeană a energiei este imposibilă fără participarea Rusiei
Sursa foto: ANDREAS SOLARO/AFP

În opinia ministrului italian al energiei, prezent la summitul energetic de la Sofia, experienţa de la începutul acestui an a evidenţiat vulnerabilitatea sistemului european de gaze în faţa situaţiilor de criză şi de urgenţă, de aceea, pentru a se garanta o livrare fără întreruperi şi la preţuri competitive, este nevoie de un cadru stabil de reglementare a relaţiilor dintre ţările producătoare, cele de tranzit şi cele importatoare de energie.



Pornind de la convingerea că o politică energetică europeană este imposibilă fără participarea Rusiei, Scajola a subliniat necesitatea consolidării cooperării cu Moscova, în special prin armonizarea pieţei europene şi a celei ruseşti de gaze.

Ministrul italian a evidenţiat nevoia de accelerare a creării pieţei europene a gazului, interconectată şi competitivă, cu mecanisme de solidaritate şi de asistenţă reciprocă pentru situaţii de criză sau urgenţă. În acest sens, companiile europene trebuie să fie încurajate să investească în companiile care operează în ţările producătoare şi de tranzit. "Ideea este să sprijinim interconectările, interdependenţa şi integrarea pieţelor energetice din zona mediteraneană, din Balcani şi din zona caspică", a mai spus Scajola, citat de BTA şi Agerpres.

Intitulat "Gaz natural pentru Europa. Securitate şi parteneriat", summitul de la Sofia reuneşte delegaţii a 30 de guverne din Europa Centrală şi de Est, din Orientul Mijlociu şi de la instituţiile europene. Discuţiile sunt axate securitatea energetică a Europei.

×
Subiecte în articol: economic