Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) va începe procedurile de expropriere a unor imobile în suprafaţă totală de peste 210.000 metri pătraţi pentru construcţia părţii de sud a centurii Capitalei, urmând să achite despăgubiri estimate la 71,68 milioane lei.
Proprietăţile, respectiv 324 de imobile, se află pe raza localităţilor Glina, Berceni, Jilava, Popeşti Leordeni, Măgurele, Bragadiru, Clinceni, Domneşti şi Chiajna din judeţul Ilfov, dar şi în sectorul 4 din Bucureşti, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).Finanţările sunt asigurate de la bugetul de stat, prin MTI.
MTI va vira suma necesară despăgubirilor, în termen de cel mult 30 zile de la data solicitării acesteia, într-un cont bancar deschis pe numele CNADNR, în vederea efectuării plăţii.
Centura Bucureşti Sud are 33,1 kilometri şi este amplasată între autostrada Soarelui (km 23+600) şi autostrada Bucureşti-Piteşti (km 55+520).
Lucrările de lărgire la patru benzi au fost împărţite în trei tronsoane unde lucrează consorţiile Delta ACM 93/Tehnologica Radion /SIRD/ Pro Cons XXI (20,96 milioane euro, fără TVA), Euroconstruct Trading/Romstrade/Consitrans (6,86 milioane euro, fără TVA) şi Straco Grup/SCT Bucureşti/Genesis International/OJSC Mostobud/OJSC Altcom/Expert (20,35 milioane euro, fără TVA).
Proiectul are termen de finalizare anul viitor.
La sfârşitul lunii februarie, directorul responsabil cu centurile ocolitoare din CNADNR, Marin Ionescu, a declarat că pentru partea de sud a centurii, între A1 şi A2, finanţarea din acest an de la buget asigură doar 40% din valoarea exproprierilor, nu şi costurile construcţiei.
El a spus la acea dată că CNADNR a încheiat contracte de acte adiţionale pentru toate sectoarele centurii, care au ridicat valoarea proiectului cu 20-25%.