x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cod fiscal -Bugetul aduna bani din imobiliare

Cod fiscal -Bugetul aduna bani din imobiliare

de Daniela Ivan    |    Florina Zainescu    |    07 Dec 2006   •   00:00
Cod fiscal -Bugetul aduna bani din imobiliare

Introducerea unui impozit de 3% la valoarea de vanzare a imobilelor si terenurilor este una dintre cele mai importante modificari fiscale pe care le va aduce 2007. Guvernul nu a discutat inca normele de aplicare a Codului Fiscal.

Fiscalitatea pentru 2007 nu mai are acum nici o necunoscuta. Nu pentru ca Guvernul ar fi adoptat normele de aplicare a Codului Fiscal, ci pentru ca Finantele au pus pe site-ul institutiei proiectul actului normativ. Prins in scandaluri politice si negocieri pentru numirea noilor ministri, Executivul a lasat pentru urmatoarele sedinte discutarea si aprobarea normelor Codului Fiscal. Principalele modificari pentru anul viitor, potrivit proiectului Finantelor, sunt: amanarea cu un an a aplicarii impozitului de 2% pentru veniturile din agricultura, taxa de inmatriculare pentru autoturisme, scutirea de la plata impozitului pentru salariile angajatilor din industria de IT, impozitul de 2% pe veniturile microintreprinderilor, scutiri la plata taxelor locale pentru companiile care investesc peste 500 de mii de euro, introducerea unui impozit de 3% la valoarea de vanzare a imobilelor, si nu la castigul obtinut de persoanele fizice.

IMOBILIAR. Vanzatorul unui teren sau imobil pe care l-a dobandit mai devreme de trei ani plateste un impozit de 3% din pretul de vanzare pana la suma de 200.000 RON (circa 57.200 euro) si 6.000 RON plus 2% calculate la valoarea care depaseste 200.000 RON inclusiv. Cei care detin proprietatile de mai mult de trei ani vor plati un impozit diminuat, 2% pentru valori mai mici de 200.000 RON si 4.000 RON plus 1% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 RON, potrivit Normelor Metodologice la Codul Fiscal.

Nu vor scapa netaxate nici mostenirile, daca succesiunea nu este finalizata in termen de doi ani, si nici schimbul de locuinte. Impozitele se vor calcula si incasa de notarul public care autentifica tranzactia, conform Normelor de Aplicare la Codul Fiscal.

MICROINTREPRINDERI. Firmele mici care realizeaza venituri mai mici de 100.000 euro pot sa-si pastreze si in anul 2007 statutul de microintreprindere, ceea ce permite plata unui impozit de numi 2% pe veniturile realizate. Conditionarea ca veniturile sa fie realizate in proportie mai mica de 50% din activitati de consultanta si management se va aplica incepand cu anul 2008. Insa impozitul pe dividende se va majora de la 10% la 16%.

TAXE LOCALE. Consiliile locale pot majora impozitele si taxele locale prevazute in Codul Fiscal cu maximum 20%. De asemenea, companiile care investesc peste 500 de mii de euro pot fi scutite de la plata taxelor locale. Impozitele pentru locuinte cu o suprafata de peste 150 de metri patrati vor creste cu cate 5% pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia. Populatia va plati din 2007 aceeasi cota de impozit, de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii in a carei raza administrativ teritoriala se afla cladirea. In prezent, cota este 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si 0,1% in cazul celor din mediul rural.
×
Subiecte în articol: economic fiscal