x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cod Fiscal - Romanul, vaca de muls pentru Finante

Cod Fiscal - Romanul, vaca de muls pentru Finante

de Daniela Ivan    |    Florina Zainescu    |    01 Iun 2006   •   00:00
Cod Fiscal - Romanul, vaca de muls pentru Finante

Proiectul Codului Fiscal majoreaza impozitul pe masini, locuinte si adu-ce scumpiri la benzina, curent si gaze. Descarcati aici proiectul de lege privind Codul fiscal (.pdf, 1.14 MB)

Proiectul Codului Fiscal majoreaza impozitul pe masini, locuinte si aduce scumpiri la benzina, curent si gaze. Romanii vor plati, din 2007, un impozit dublu pentru o Dacie, iar cei care locuiesc in case mai mari de 150 de metri patrati vor fi taxati cu cate 10% din valoarea acesteia pentru fiecare 100 mp, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal.

Guvernul a adoptat ieri proiectul de modificare a Codului Fiscal. Impozitele si taxele locale vor apasa din greu asupra proprietarilor de case si masini, conform prevederilor din proiectul Codului Fiscal 2007, care va intra la 1 iulie in Parlament. Romanii nu trebuie sa rasufle usurati ca au scapat de majorarea cotei de TVA, caci de la 1 ianuarie 2007 se va abate o avalansa de impozite si taxe, vor fi impozitati in plus caii-putere sau metrii patrati locuibili care trec de 150.

CASELE, UN LUX. Romanii vor plati, lunar, un impozit de peste jumatate de milion de lei pentru un apartament cu doua camere, conform proiectului de Cod Fiscal. Cei care au locuinte cu suprafete peste 150 de metri patrati, vor fi taxati cu cate 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestea. Propunerea mai vizeaza in afara de majorarea valorilor pe metru patrat si o ajustare a coeficientilor in functie de zona in care este amplasat imobilul.

IMPOZITUL PE MOTOARE. Proprietarii de autoturisme, barci, motociclete, iahturi nu vor scapa nici ei netaxati. Romanii care au autoturisme cu o capacitate cilindrica sub 1,6 litri vor plati un impozit dublu fata de cel din 2006, iar cei care au masini cu motoare puternice vor scoate din buzunar minimum 800 RON. Proiectul Codului Fiscal prevede si modificarea grupelor de incadrare a autoturismelor si de calcul al impozitelor in functie de capacitatea cilindrica, stabilind ca taxele vor fi determinate prin inmultirea fiecarei grupe de 200 centimetri cubi cu sume cuprinse intre 7 si 50 de lei. Si posesorii de motorete, scutere cu motoare sub 1,6 litri vor plati un impozit dublu fata de cel din acest an. Insa, pentru motociclete, motorete si scutere cu motoare peste 1.600 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi majorat de zece ori, de la 3,5 lei la 35 RON. Premierul Calin Popescu Tariceanu, motociclist cu acte-n regula, i-a cerut ieri ministrului Finantelor sa "armonizeze mai bine impozitul intre vehiculele cu doua roti si cele cu patru roti". "Avand in vedere ca impozitul pentru o motocicleta era stabilit undeva pe la 350.000 de lei, iar cel pentru o Dacie pe la 490.000 de lei, premierul a considerat ca acest raport nu este corect, deoarece motocicletele sunt mai putin poluante", a explicat Vladescu ratiunea pentru care seful Guvernului i-a cerut reducerea impozitului pentru motoare. Astfel ca, desi Codul Fiscal a fost adoptat, Vladescu nu stie deocamdata cat este acest impozit pentru ca, dupa cum a declarat, "trebuie sa mai coboare putin grila de impozitare" inainte sa inainteze Codul Fiscal Parlamentului.

TAXA DE INMATRICULARE. Taxa de inmatriculare pentru un autoturism ar putea ajunge la 4.000 de euro, dupa 1 ianuarie 2007, potrivit proiectului Codului Fiscal. Taxa va fi aplicata la prima inmatriculare a automobilului si se stabileste in functie de vechime, grad de poluare si capacitate cilindrica. Cel mai putin, cateva zeci de euro, se va plati pentru autoturismele cu capacitate cilindrica mica, noi, care respecta normele antipoluare.

OPINIA LUI VLADESCU. In ciuda acestor majorari, ministrul Sebastian Vladescu considera ca afectati vor fi doar bogatasii. "Pentru locuintele cu suprafete de pana la 150 metri patrati nu se majoreaza nimic, iar pentru o Dacie, intr-adevar, se va plati dublu, asa cum se discuta. Asta inseamna ca ne ducem, pe an, de la 210.000 la 490.000 lei vechi", a afirmat Vladescu. Ministrul a mai spus ca intelege nemultumirile investitorilor pe Bursa, dar a mai precizat ca, asa cum piata de capital nu vrea sa fie taxata, probabil nici producatorul de lapte nu vrea sa fie taxat. "Intr-adevar, nu incurajam pe nimeni, dar nici nu descurajam pe nimeni. Nu sustinem un anume domeniu. Am sustinut toate domeniile printr-o cota de impozitare unica si scazuta. Romania nu este acuzata in momentul de fata ca are impozite prea mari, ci ca face competitie fiscala", sustine Vladescu.

ACCIZE
Alte scumpiri vor avea loc la benzina, pacura, electricitate si gaze naturale, o data cu majorarea accizelor la aceste produse. Acciza pentru benzina cu plumb va creste de la 395,01 euro/1.000 litri la 421,19 euro/1.000 litri, iar acciza pentru pacura va fi majorata de la 9,50 euro/1.000 kg la 13,00 euro/1.000 kg. Pentru gazul natural utilizat drept carburant se va aplica o acciza majorata de la 2 euro/gigajoule la 2,60 euro/gigajoule, iar pentru energia electrica utilizata in scop comercial va fi platita o acciza majorata de la 0,19 euro/Mwh la 0,26 euro/Mwh. Pentru electricitatea utilizata in scop necomercial, acciza va creste de la 0,39 euro/Mwh la 0,52 euro/Mwh. Incepand cu anul vitor, gazul natural utilizat drept combustibil pentru incalzire in scop comercial si necomercial va fi accizat cu 0,17 euro/gigajoule.

LIPSURI
Noul Cod Fiscal prevede un TVA de 19%, fara cote diferentiate pentru alimentele de baza. "Nu am acceptat propunerea de reducere a TVA-ului pentru alimentele de baza pentru ca nu aveam convingerea ca aceasta masura se va transforma intr-un avantaj pentru consumatori. Din experientele trecute, producatorii nu ar fi redus preturile", a declarat ministrul Vladescu. Vicepremierul George Copos a anuntat ca nu va vota Codul Fiscal. El este nemultumit ca microintreprinderile nu vor mai putea alege intre impozitarea profitului sau a cifrei de afaceri si vor plati un impozit pe profit de 16%. Totodata, Partidul Conservator este nemultumit ca nu a fost introdusa masura neimpozitarii profitului reinvestit, precum si ca microintreprinderile vor plati un impozit de 16% pe profit.

Descarcati aici proiectul de lege privind Codul fiscal (.pdf, 1.14 MB)
×
Subiecte în articol: economic fiscal plati codului fiscal impozit