x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Codasi la investitii in mediu

Codasi la investitii in mediu

de Elena Stan    |    04 Noi 2005   •   00:00
Codasi la investitii in mediu

Din cauza restantelor la investitiile in mediu, 508 societati risca sa fie inchise la 1 ianuarie 2007, iar Romania poate plati amenzi in valoare de 300.000 de euro pe zi. Cele mai afectate vor fi spitalele, care vor fi nevoite sa modernizeze sau sa inchida 284 de crematorii.

Din cauza restantelor la investitiile de mediu, 508 societati risca sa fie inchise la 1 ianuarie 2007, iar Romania poate plati amenzi in valoare de 300.000 de euro pe zi. Cele mai afectate vor fi spitalele, care vor fi nevoite sa modernizeze sau sa inchida 284 de crematorii.

Agentii economici ale caror instalatii mari de ardere polueaza mediul inconjurator vor fi inchisi la termenele negociate cu UE. Poluatorii trebuie sa se conformeze cerintelor Uniunii Europene privind investitiile de mediu, astfel incat sa poata face fata mediului concurential dupa aderare. "Daca pana la 1 ianuarie 2007, cei 521 de agenti economici care nu au obtinut perioada de tranzitie nu realizeaza investitii de mediu, vor fi inchisi. Noi nu dorim inchiderea unitatilor economice, ci atingerea performantelor dorite de UE. Aceste termene nu sunt renegociabile, sunt batute in cuie", a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului. Mai mult, agentii economici vor fi obligati sa suporte cheltuielile de inchidere si dezafectare, care initial vor fi suportate de stat. Din 716 instalatii care polueaza mediul inconjurator, numai 195 au obtinut perioada de tranzitie 30 octombrie 2007, 177 au depus documentatia pentru obtinerea autorizatiilor integrate, iar 13 au deja autorizatii. Restul agentilor economici, in numar de 508, functioneaza ilegal.

PROBLEME. Pe langa marile instalatii de ardere care au obtinut perioada de tranzitie pentru inchiderea etapizata pana in 2018, cele mai afectate vor fi spitalele. Foarte putine dintre spitale au obtinut perioada de tranzitie pana in 2008. Astfel, anul acesta ar trebui inchise 70 de crematorii sau instalatii de tratare termica a deseurilor medicale, anul urmator 114, in 2007 vor fi inchise 52, iar in 2008, numarul crematoriilor inchise va fi de 58.

Pana in luna octombrie, poluatorii au realizat numai 30% din ceea ce era negociat cu UE pentru anul acesta. Daca anul trecut tara noastra a respectat in totalitate calendarul de inchidere a instalatiilor de tratare termica a deseurilor medicale, adica au fost inchise 52 de instalatii, nu acelasi lucru s-a intamplat si anul acesta. Conform programului, trebuie inchise anul acesta 72 de instalatii de ardere a deseurilor medicale, insa pana in luna octombrie a fost raportata inchiderea a numai 29 de instalatii. Cu alte cuvinte, in primele 10 luni ale anului nu s-a realizat nici macar jumatate din calendarul negociat cu UE cu privire la investitiile de mediu pe intreg anul in curs. Unitatile medicale care nu respecta prevederile HG 128/2002 privind incinerarea deseurilor, modificata si completata prin HG 268/2005 privind calendarul de inchidere a instalatiilor de tratare termica a deseurilor periculoase medicale, risca amenzi de la 2.500 RON la 3.500 RON.

TEME. "Trebuie sa investim in mediu circa 30 miliarde de euro pana in 2018. Daca nu facem investitiile necesare pana la momentul integrarii, atunci Romania va plati pentru neindeplinirea conditiilor negociate cu UE. Sa luam ca exemplu Polonia, care a platit 300.000 de euro pe zi deoarece nu a indeplinit cerintele UE pana la momentul integrarii", a explicat Sulfina Barbu. Pentru asigurarea acoperirii acestei sume, au fost identificate sursele capabile sa asigure finantarea de proiecte concrete: bugetul de stat, bugetele locale, fondurile comunitare specifice, fonduri obtinute din colaborari bilaterale sau internationale, aportul agentilor economici, credite sau imprumuturi si, nu in ultimul rand, Fondul de Mediu.

"Pentru 2006 este prevazuta o suma totala de circa doua miliarde de euro, bani ce trebuie investiti de firmele din industrie doar in protectia mediului. Nu cred ca industria poate suporta aceste costuri, ca poate gasi resurse pentru a acoperi acest necesar de investitii", spune Silvian Ionescu, comisar-sef la Garda Nationala de Mediu.

SPITALELE NU AU BANI DE INVESTIT
Printre spitalele al caror termen pentru investitii de mediu expira la 31 decembrie anul acesta este si Spitalul Universitar de Stomatologie din Bucuresti. Reprezentantii conducerii spitalului nu stiau nimic despre investitiile de mediu. "Nici macar nu stiam ca trebuia sa realizam investitii in instalatiile de tratare termica a deseurilor. Noi avem un contract cu firma Perfect Curier, care vine si ne ridica deseurile. Am inteles ca le transporta la un crematoriu din Suceava", a declarat Nicolae Andries, directorul tehnic al spitalului. De asemenea, el a spus ca spitalul nu are bani pentru o investitie de cateva zeci de mii de euro intr-o astfel de instalatie. In acelasi timp, la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti, Vlad Stefan, directorul tehnic, ne-a declarat ca "acesta este ultimul an in care mai incineram material biologic in crematoriul din curtea spitalului". Mai mult, nici ei nu au banii necesari pentru o instalatie mare de ardere.

×
Subiecte în articol: economic anul mediu instalaţii