x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Coface: Criza se prelungeşte în România. Anul acesta au intrat în insolvenţă firme mai multe şi mai mari

Coface: Criza se prelungeşte în România. Anul acesta au intrat în insolvenţă firme mai multe şi mai mari

13 Noi 2012   •   21:27
Coface: Criza se prelungeşte în România. Anul acesta au intrat în insolvenţă firme mai multe şi mai mari

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente în 2012 este cu 34% mai mare decât cea a firmelor care au intrat în incapacitate de plată anul trecut, în condiţiile în care în primele nouă luni 16.481 de companii nu au mai avut bani să-şi plătească datoriile, cu 7,6% mai multe decât în 2011.

"Criza se prelungeşte în România, având în vedere că încă se înregistrează o creştere a numărului de insolvenţe. Pentru sfârşitul anului estimăm o creştere cu 10% faţă de anul trecut pentru că în octombrie, noiembrie şi decembrie se va înregistra o medie de 2.000 de cazuri pe lună", a declarat ieri Constantin Coman, country manager Coface România.

Datoriile: 150% din cifra de afaceri

Totodată, datoriile cumulate de firmele în insolvenţă în acest an sunt cu 50% mai mari decât cifra de afaceri, nivel inferior celui înregistrat de firmele insolvente în 2011, pentru care valoarea datoriilor era dublă comparativ cu cea a cifrei de afaceri. Totodată, pierderea în 2012 a fost de 17% din afaceri, sub nivelul din 2011, de 20%. Gradul de îndatorare al acestor firme a fost de 55% din active, faţă de 116% în 2011.

Din total, 86% dintre firmele în insolvenţă în acest an sunt microîntreprinderi, dar acestea reprezintă sub 10% din cifra de afaceri consolidată, 12% din numărul de salariaţi şi 0,5% din valoarea cumulată a datoriilor.

Ponderea firmelor mijlocii, mari şi foarte mari a reprezentat 3-4% din totalul insolvenţelor din primele nouă luni din ultimii trei ani, însă ponderea cifrei de afaceri a acestora în totalul afacerilor companiilor intrate în insolvenţă a crescut semnificativ, de la 40% în 2010 şi 38% în 2011 la 70% în anul 2012.

Aceeaşi tendinţă se observă şi pentru ponderea datoriilor în funcţie de clasa de mărime a firmelor insolvente. Astfel, ponderea datoriilor firmelor mijlocii, mari şi foarte mari a crescut constant în ultimii trei ani, de la 34% în 2010 la 43% în 2011, respectiv 80% în 2012 din totalul datoriilor firmelor în insolvenţă.

Insolvenţa, soluţie de avarie
În schimb, media datoriilor înregistrate de firmele insolvente s-a stabilizat la 2,5 milioane de lei. "Aceste date arată că nu avem încă un mediu economic propice. Chiar dacă au tăiat din costuri, s-au restructurat, firmele mari nu au mai rezistat şi au intrat în insolvenţă. Pe fondul erodării sustenabilităţii firmelor ca urmare a efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrângerilor ridicate de finanţare şi a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii, firmele reprezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat la expunerea faţă de şocuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind în creştere", a explicat Coman.
Cele mai mari creşteri privind numărul de insolvenţe nou deschise s-au înregistrat în comerţul cu amănuntul - 17,74%, tranzacţii imobiliare - 14,04%, hoteluri şi resturante - 13,44% şi transporturi-11,76%.

Ponderea primelor trei sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare pe rol în insolvenţă în cifre absolute (comerţ cu amănuntul, comerţ cu ridicata şi distribuţie, respectiv construcţii) a variat în ultimii cinci ani între 50% şi 54%.

Vaslui şi Constanţa în topul insolvenţelor

Cele mai afectate trei zone ale ţării au fost sud, cu 19% din totalul insolvenţelor, nord-vest, cu 17%, şi sud-est, cu 13%, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolvenţelor din perioada analizată şi creşteri de două cifre faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Judeţele care au înregistrat creşteri semnificative ale insolvenţelor în 2012 sunt Vaslui - 120%, Constanţa - 80%, Bistriţa-Năsăud - 62%.
Singurele zone în care numărul de insolvenţe a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sunt cea de nord-est, cu o scădere de 19%, şi municipiul Bucureştim cu o diminuare de 8%. Coface a luat în calcul insolvenţele nou deschise în fiecare din perioadele analizate, în baza datelor publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.
în România sunt active circa 950.000 de firme.

Economia va creşte doar cu 0,5%

Coface estimează că economia României va creşte în acest an cu până la 0,5% şi în 2013 cu 1-1,5%, proiecţii mai puţin optimiste faţă de cele ale FMI, Comisiei Europene şi autorităţilor române. "Vedem un avans de 1-1,5% pentru 2013 şi o stagnare sau o creştere moderată, de 0,5%, pentru acest an. Creşterea pentru 2013 nu reflectă potenţialul pieţei. Potenţialul pieţei este real. România este o piaţă de consum, atractivă, dar am avut tulburenţe politice care au diminuat investiţiile străine directe, iar investitorii caută stabilitate. Statul are un rol foarte mare pentru a face piaţa mai atractivă”, spune Coman. El a arătat că prognoza pentru 2013 poate fi revizuită în funcţie de evoluţiile din Europa. Comisia Europeană estimează că România va înregistra o creştere economică de 0,8% în acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politică şi un impact peste aşteptări al secetei, urmând ca anul următor avansul PIB să accelereze la 2,2%. FMI anticipează creşteri ale PIB de 0,9% în acest an şi de 2,5% pentru anul următor. În primul semestru economia românească a avansat cu 0,7%, iar în 2011 cu 2,5%.

×