x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cojocaru: Băncile vor începe de anul viitor adevărata restructurare a activităţii

Cojocaru: Băncile vor începe de anul viitor adevărata restructurare a activităţii

de Mediafax    |    09 Dec 2011   •   12:24
Cojocaru: Băncile vor începe de anul viitor adevărata restructurare a activităţii

Bancile vor incepe in 2012 o restructurare profunda a activitatii, proces amanat in ultimii ani pe baza asteptarilor ca se va reveni la situatia dinainte de 2008, dar bancherii constientizeaza acum ca modelul de afaceri se va schimba definitiv, afirma vicepresedintele Volksbank, Lucian Cojocaru.

"Modelul de business din 2008 nu mai are legatura cu cel de astazi. Cred ca anul viitor va fi anul restructurari bancilor", a declarat Cojocaru, vineri, in cadrul dezbaterii "Provocari in 2012 pentru Volksbank si intregul sistem bancar", organizata la Bansko (Bulgaria).

Numarul angajatilor din sistemul bancar s-a redus cu 200 fata de decembrie 2010, iar de la Volksbank au plecat circa 20 de persoane, potrivit Mediafax.

"Cred ca este o chestiune de feeling. In 2008, dupa prabusirea Leahman Brothers, eram asigurati ca totul va fi bine, dupa care in anul 2009 toata lumea era convinsa ca in maxim sase luni va trece criza. Nu te apuci sa restructurezi adanc atata vreme cat esti convins ca va fi bine. In 2010 s-a instaurat criza, iar acum nimeni nu mai spera ca va fi bine", a afirmat Cojocaru.

Volksbank si-a redus numarul de sucursale la 135, fata de 182 la finele anului trecut, iar reprezentantii bancii spun ca nu exclud si inchiderea altora, daca acestea dovedesc ca nu sunt eficiente operational.

Procesul vizeaza si reducerea numarului de angajati din sucursale de la 4 la 3.

Cojocaru spera ca banca sa finalizeze procesul de retructurare pana la jumatatea anului viitor.

Volksbank, a saptea banca din Romania in functie de active, vrea sa reduca raportul dintre credite si depozite de la un nivel de 550% pana la o rata de 200% in 2015.

"In noiembrie am avut prima luna cu o crestere a stocului de clienti, banca atragand mai multi clienti decat numarul celor care si-au inchis conturile", a adaugat Cojocaru.

Astfel, banca a atras 380 de persoane juridice si de circa doua ori mai multe persoane fizice. Tot in aceasta perioada, Volksbank a incheiat 1.500 de planuri de economii.

In luna ctombrie, vicepresedintele Volksbank spunea ca obiectivul bancii este triplarea numarului de clienti pana la finalul anului 2015.

Volksbank Romania activeaza pe piata romaneasca din luna mai a anului 2000.

Controlul Volkbank Romania a fost transferat de la Volksbank International catre un vehicul special, VBI Beteiligungs GmbH, cu o structura identica a actionariatului, in care Österreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft (OVAG) detine 51% din actiuni..

Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, a anuntat in septembrie achizitia Volksbank International, dar fara a include si subsidiara din Romania in aceasta tranzactie. Presedintele Sberbank, Serghei Gorkow, a explicat atunci ca decizia a fost luata din cauza portofoliului complicat al subsidiarei din Romania, cu multe credite in franci elvetieni, si a situatiei economice dificile din Romania.

Dupa semnarea acordului final, grupul Volksbank a anuntat ca divizia din Romania va fi repozitionata in urmatorii doi-trei ani, dupa care va fi vanduta.

×