x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Colapsul Silicon Valey Bank. Ce spune BERD despre posibila repetare a crizei financiare din 2008

Colapsul Silicon Valey Bank. Ce spune BERD despre posibila repetare a crizei financiare din 2008

de Redacția Jurnalul    |    15 Mar 2023   •   17:45
Colapsul Silicon Valey Bank. Ce spune BERD despre posibila repetare a crizei financiare din 2008
Sursa foto: IvanMikhaylov/Getty Images/iStockphoto

Colapsul Silicon Valley Bank (SVB) a dat naștere la temeri privind o revenire a crizei financiare globale din 2008.

Grupul american Lehman Brothers s-a prăbușit în urmă cu 15 ani, destabilizând întreaga lume, astfel că problemele de acum ale băncii regionale din SUA a dat naștere la speculații privind o posibilă extindere a dificultăților la nivel mondial.

"Momentul Lehman a fost asociat cu inovarea financiară, care atunci a fost greşit înţeleasă. Amploarea fenomenului a fost, de asemenea, greşit înţeleasă. În cazul SVB, avem de-a face cu un tip învechit de criză, determinat de un mediu cu dobânzi ridicate. Autorităţile de reglementare din SUA au acţionat extrem de rapid pentru a stopa propagarea efectelor negative şi a limita riscurile de contagiune", a explicat Beata Javorcik, economist șef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Totodată, specialistul BERD a precizat că estimările privind reducerea dobânzilor în Europa Centrală sunt prea optimiste deoarece inflația se va menține mai mult timp. "FMI previzionează un ritm rapid al dezinflaţiei. În acest sens, credem că aceste previziuni sunt prea optimiste. Aceasta sugerează că şi opinia conform căreia băncile centrale vor începe curând reducerea dobânzilor sunt destul de optimiste", apreciază Javorcik.

FMI a transmis, în ianuarie 2023, că inflația va scădea la 8,1% în 2023 și la 5,5% în 2023 în statele emergente și în curs de dezvoltare. 

Băncile centrale ale țărilor din Europa Centrală vor să mențină dobânzile la nivel stabil. Întrucât Ungaria și Cehia sunt primele state din regiune care au decis majorările de dobândă, în urmă cu doi ani, ar putea fi primele care le vor scădea în 2023. Cehia ar putea decide această măsură în semestrul al doilea al anului iar Ungaria spre al treilea semestru. 

 

×
Subiecte în articol: berd criza financiara bănci svb