Potrivit expertilor Bancii japoneze de investitii Nomura, in 2012 lumea ar putea sa treaca prin mai multe scenarii de groaza. Colapsul zonei euro, reducerea ratingului de credit al SUA, schimbarea orientarii Rusiei dupa alegerile prezidentiale si escaladarea tensiunilor in Asia sunt doar cateva din riscurile majore geopolitice incluse in raportul Global FX Outlook 2012, transmite portalul financiar RBC, citat de Agerpres.
Investitorii straini si guvernele occidentale vor monitoriza cu precautie posibilele schimbari in orientarea politica a Rusiei in cazul in care, asa dupa cum se si asteapta, premierul Vladimir Putin va castiga alegerile prezidentiale prevazute pentru 4 martie a.c., se mentioneaza in raportul analistilor niponi.
Potrivit acestuia, investitorii au ingrijorari si in legatura cu o "posibila aterizare dura" a economiei chineze. Analistii de la Nomura estimeaza la 33% probabilitatea unei astfel de evolutii a economiei chineze, mentionand ca este de asteptat ca statul chinez sa faca tot posibilul pentru a evita orice fel de disfunctionalitati in timpul transferului de putere catre cea de-a cincea generatie de lideri comunisti in 2012-2013.
Cu toate acestea, principalele riscuri pentru lume, conform expertilor de la la Nomura, vin dinspre Europa si SUA, mai ales in conditiile in care in noiembrie 2012 sunt programate alegeri prezidentiale in Statele Unite.
In acest context, nu exclud analistii bancii japoneze, Congresul SUA ar putea sa nu mai extinda "scutirile fiscale" pentru populatia activa, precum si programul de plati de urgenta pentru someri, iar agentia de rating Moody's ar putea sa scada, dupa S&P, ratingul de tara al SUA.
Spectrul dizolvarii zonei euro reprezinta un cosmar veritabil pentru investitori, iar analistii de la Nomura nu exclud o astfel de perspectiva in 2012, in cazul in care Germania si Banca Centrala Europeana nu vor intreprinde eforturi extraordinare pentru salvarea euro. Singura sansa de a evita un astfel de scenariu este de a permite BCE sa porneasca tiparnita de bani pentru cumpararea de active, dupa exemplul Rezervei Federale americane.
O serie de previziuni alarmante au fost lansate anterior de experti de la Saxo Bank, care se asteapta la o crestere accentuata a preturilor la alimente, prabusirea Apple si nationalizarea a 50 de banci europene. (V.M.)