Comisia Europeana a aprobat conversia in actiuni a datoriei de 135 de milioane de euro avuta de Oltchim fata de AVAS, in urma operatiunii autoritatea urmand sa devina actionarul majoritar al combinatului chimic.
Momentan ministerul Economiei este actionarul principal, cu 54,8% din capital. Pentru a-si mentine cotatia de 17,4%, nemtii de la PCC, actionarul minoritar care a contestat la Comisia Europeana majorarea de capital, trebuie sa vina cu bani de acasa. PCC actioneaza in comun cu fondul de investitii Carlson Ventures.
Guvernul a aprobat in 2009 o operatiune de conversie in actiuni a datoriilor Oltchim fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AVAS a preluat de la Ministerul Finantelor, in 2002, o creanta cu o valoare nominala de 508,6 milioane lei provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de societate.
Oltchim a avut anul trecut pierderi totale de 270 de milioane de lei, cu 20% peste nivelul din 2010. Cifra de afaceri a urcat, insa, de la 1,3 miliarde de lei la 1,53 miliarde.
Statul si-a asumat in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) privatizarea combinatului. De asemenea, pana la finele lunii aprilie, Oltchim va avea manager privat.
Statul vrea sa propuna viitorului cumparator o achizitie la comun cu rafinaria Arpechim Pitesti, pe care Petrom vrea sa o inchida si de care Oltchim depinde pentru productia de etilena si polipropilena.
Anterior, azerii de la SOCAR, compania petroliera de stat, s-au declarat interesati de privatizarea combinatului chimic. De asemenea, si PCC doreste acest lucru. Directorul Constantin Roibu i-a acuzat, insa, de-a lungul timpului ca doresc preluarea Oltchim pe nimic sau blocarea activitatii combinatului, din moment ce acestia detin un concurent al Oltchim, PCC Rokita din Polonia.