CE propune limitarea expunerilor interbancare la 25% din fondurile proprii sau 150 de milioane euro. De asemenea, Comisia vrea să sancţioneze băncile care stimulează asumarea unor riscuri mari prin bonusuri salariale.
Băncile din ţările Uniunii Europene vor fi obligate să-şi limiteze toate expunerile interbancare la 25% din fondurile proprii sau la un prag de 150 de milioane de euro, întrucât se consideră că acestea prezintă un risc însemnat în contextul unui eventual faliment al unei bănci, potrvit unui proiect al Comisiei Europene. "Expunerile interbancare nu sunt lipsite de risc şi ar trebui gestionate cu prudenţă.
Comisia propune limitarea tuturor expunerilor interbancare la 25% din fondurile proprii sau un prag alternativ de 150 de milioane de euro, ţinându-se cont de cel mai ridicat dintre cele două niveluri", se arată într-o propunere de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului. Astfel, experţii CE arată că expunerile interbancare prezintă un risc însemnat, întrucât băncile, deşi reglementate, pot da faliment.
SANCŢIUNI
O altă recomandare a CE propune sancţionarea băncilor din Uniunea Europeană care încurajează angajaţii prin politica de bonusuri salariale să-şi asume riscuri "prea mari", potrivit unui proiect legislativ prezentat luni de Executivul blocului comunitar. "Aceste propuneri abordează riscuri legate de doi factori majori care au condus la criza actuală, respectiv securitizarea şi remunerarea. Facem eforturi pentru a preveni o a doua lovitură de fulger", a declarat preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
La rândul său, comisarul european pentru Piaţa Internă, Charlie McCreevy, a arătat că proiectul legislativ vizează unele investiţii şi practici care stau la baza crizei financiare. Proiectul trebuie aprobat de Parlamentul European şi de Consiliul European pentru a intra în vigoare.
Citește pe Antena3.ro