x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană a pus ochii pe funcţionărimea română

Comisia Europeană a pus ochii pe funcţionărimea română

de Daniela Ivan    |    15 Mar 2018   •   13:30
Comisia Europeană a pus ochii pe funcţionărimea română
Sursa foto: Karina Knapek

Salariul mediu brut al bugetarilor din administraţia publică este cu 2.800 de lei mai mare decât cel din economie, iar în multe ministere este chiar dublu.  Cu toate astea, măsurile salariale aplicate de Guvern de la 1 ianuarie îi avantajează tot pe bugetari şi loveşte în angajaţii din mediul privat. O spune Comisia Europeană, care avertizează că decalajul dintre câştigurile bugetarilor şi cele ale salariaţilor din mediul privat se va mări şi mai mult în viitor.

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a studiat impactul tuturor măsurilor salariale pe care Guvenul le-a adoptat începând din acest an asupra salariaţilor de la stat şi de la privat. Au fost luate în calcul  transferul contribuţiilor de la angajatori la angajaţi, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, precum şi majorarea salariilor bugetarilor cu 25% din acest an, măsură adoptată  în baza Legii salarizării unificate, adoptată în vara anului 2017.  Concluzia este că venitul tuturor salariaţilor din sectorul public se măreşte, de la cel mai mic salariu până la cel mai mare. Pe de altă parte, această majorare ar fi fost mult mai consistentă dacă nu se făcea transferul contribuţiilor sociale, arată studiul citat.

Privaţii, loviţi la greu

Pentru sectorul privat, simularea nu arată la fel de bine. Chiar dacă o parte din actualii salariaţi nu pierd bani pentru că patronii le-au transferat contribuţiile, noii angajaţi vor semna contracte pe sume mai mici, iar pe termen lung, toată lumea va avea de pierdut.

Transferul contribuţiilor înseamnă bani pierduţi începând de la un salariul brut de peste 1.593 de lei (341 de euro), care se transpune într-un salariu net de 886 de lei în 2018, comparativ cu 1.164 de lei după legislaţia din 2017. Pierderea este mult mai accelerată în intervalul salarial 1.593-2.500 de lei şi rămâne constantă, în jur de 15%, peste această sumă.

Comisia Europeană spune că aceste pierderi provin din faptul că reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% nu compensează creşterea contribuţiilor generate din creşterea salariului peste un anumit prag. În plus, lucrătorii cu fracțiune de normă pierd din cauza introducerii unei baze minime contributive pentru contribuțiile sociale plătite de aceștia.

Nababii din ministere

În luna ianuarie, salariul mediu brut din administraţia publică, apărare şi asigurări sociale din sistemul public a fost de 6.947 de lei, cu 2.800 de lei mai mult decât salariul mediu pe economie, potrivit datelor de la Statistică. Asta înseamnă 4.101 de lei net, însă în 12 din cele 23 de ministere salariile sar de această medie. Pe primul loc se află Ministerul Afacerilor Externe, unde salariul mediu este de 10.300 de lei, urmat de Ministerul Public, cu 8.670 de lei, şi de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, cu 8.611 lei. În Ministerul Românilor de Pretutindeni şi în Ministerul Justiţiei, salariul mediu net este de 6.900 de lei, respectiv 6.630 de lei. În alte şapte ministere, salariile medii nete trec de 4.600 de lei. Este vorba despre ministerele Agriculturii, Finanţelor, Turismului, Mediului de Afaceri, Apei şi Pădurilor, Relaţiei cu Parlamentul şi Ministerul Cercetării.

România are foarte mulţi angajaţi în administraţia publică. Din cei 1,199 milioane de bugetari, 500.000 lucrează în instituţiile şi autorităţile publice.

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana decalaje salariale