x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România interzice exportul de antibiotice și antitermice de uz pediatric, pe fondul creșterii numărului infecțiilor respiratorii grave. Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea pe o perioadă de trei luni

România interzice exportul de antibiotice și antitermice de uz pediatric, pe fondul creșterii numărului infecțiilor respiratorii grave. Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea pe o perioadă de trei luni

de Razvan Voiculescu    |    19 Ian 2023   •   12:39
România interzice exportul de antibiotice și antitermice de uz pediatric, pe fondul creșterii numărului infecțiilor respiratorii grave. Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea pe o perioadă de trei luni

Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgență a suspendării temporare a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală.

Este vorba despre denumirile comune internaţionale de antibiotice Amoxicillinum, Amoxicillinum + Acidum Clavulanicum, Azithroycinum, Cefuroxinum, Clarithromycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum + Trimethoprium, dar şi despre antitermicele de uz pediatric Ibuprofenum şi Paracetamolum.

Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situației epidemiologice actuale și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români.

Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România, a anunșat Ministerul Sănătății.

Comisia Europeană: În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de „Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni” şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată.”

Decizia vine pe fondul creșterii numărului de infecții respiratorii care au drept consecință o creștere a consumului, în condițiile unei discontinuități în aprovizionare, deoarece materiile prime (substante active) provin din China.

 

  • 90% din substanțele active pentru medicamentele generice provin din India și China.
  • 80% din substanțele active și excipienții din medicamente și 40% din medicamentele (produse finite) vândute în Europa provin din China (două treimi) și India (o treime).
  • Aceste două țări produc 60% din paracetamolul din lume, 90% din penicilină și 50% din ibuprofen.
×