Comisia Europeana investigheaza daca Gazprom abuzeaza de pozitia sa dominanta in domeniul gazelor si cere impreuna cu partenerii sai un pret prea mare statelor si companiilor din UE, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Exista o investigatie a CE contra Gazprom si partenerilor sai, printre care si OMV. Momentan nu priveste Romania dar exista anumite aspecte care ne privesc direct", a precizat el in cadrul conferintei Focus Energetic.
Oficialul a evitat sa spuna care sunt aspectele care ne privesc direct insa a lasat sa se inteleaga ca e vorba de pretul gazelor de import. "UE vrea o piata interna, Romania nu are asa ceva. Pentru ca piata romaneasca a gazelor sa fie concurentiala, trebuie sa rezolvam doua lucruri: n-avem suficienta interconectare iar pretul nostru este sub pretul de import. Intrebarea e care e pretul corect; CE suspecteaza ca cel de import e mare si neconcurential", a spus el.
O serie de mari grupuri energetice europene precum E.ON, RWE sau Edison sunt foarte nemultumite de politicile de pret ale Gazprom. Gigantul rus vrea o formula de pret care urmareste pretul titeiului si favorizeaza contractele pe termen lung. Companiile europene se confrunta cu scaderea consumului din cauza crizei, in vreme ce pretul barilului se situeaza intre 80 si 100 de dolari. Acestea solicita tot mai intens o piata spot a gazelor. Aceasta ar corela pretul cu cererea ceea ce ar scadea pretul.
Consiliul Concurentei va declansa o investigatie sectoriala la nivelul pietei gazelor, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei.
El a mai afirmat aceasta nu inseamna amenzi, ci este una de studiu, de analiza. "Vom colabora impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) pentru a vedea cum sa liberalizam piata gazelor", a afirmat Chiritoiu.
In anumite piete conexe institutia suspecteaza intelegeri la nivelul licitatiilor de construire a infrastucturii de gaze, piata unde deruleaza deja o investigatie.