x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană va rambursa României peste un miliard de euro pentru agricultură

Comisia Europeană va rambursa României peste un miliard de euro pentru agricultură

10 Dec 2021   •   14:48
Comisia Europeană va rambursa României peste un miliard de euro pentru agricultură

Circa 1,260 de miliarde de euro au fost acordate fermierilor pentru plata în avans de la bugetul stat. Declaraţia de cheltuieli a fost transmisă Comisiei Europene. Astfel, peste un miliard de lei va fi rambursat României pe 5 ianuarie 2022, potrivit directorului general al APIA, Adrian Pintea.

"Pentru anul 2021, în ceea ce priveşte plăţile directe pentru campania 2021, România are alocate 1,901 miliarde lei, conform Regulamentului european. După finalizarea tuturor controalelor, administrative sau pe teren, în 16 octombrie am început plăţile finale. MADR, împreună cu APIA, a făcut demersuri şi pentru 2021, astfel încât, din suma cuvenită la plată, fermierii să poată beneficia de aceste avansuri în proporţie de 70% pentru plăţile directe, din Fondul European de Garantare Agricolă, şi 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurii de dezvoltare rurală, din Fond European Agricol de Dezvoltare Rurală. Am reuşit ca, începând cu 18 octombrie, până în 30 noiembrie, peste 1,260 miliarde euro să fie acordate fermierilor ca şi plată în avans", a spus acesta.

Peste 96% de fermieri au fost autorizaţi la plată şi au primit banii.

"Anul acesta am acordat mai mult, peste 7 milioane euro, faţă de 2020, şi cu 15.000 mai mulţi fermieri am reuşit să autorizăm la plată. Toţi banii, 1,260 miliarde euro, pe care i-am acordat la plata în avans au fost asiguraţi de Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, daţi APIA, de la bugetul de stat. Lucrul îmbucurător e că declaraţia de cheltuieli deja a plecat către Comisia Europeană şi va fi rambursată în conturile Românii peste un miliard de euro. Vor intra în 5 ianuarie", a mai spus Pintea.

Din 2 decembrie au început plăţile finale şi au fost autorizaţi la plată peste 246.790 fermieri pentru  71,875 milioane euro. Autorizările la plată continuă în acestă lună și vor fii reluate după sărbători.

×
Subiecte în articol: apia fermieri