x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile energetice aterizează forţat pe bursă

Companiile energetice aterizează forţat pe bursă

de Adrian Stoica    |    03 Noi 2016   •   22:40
Companiile energetice aterizează forţat pe bursă
Sursa foto: Ionescu Bogdan Cristian/Getty Images/iStockphoto

Criza în care se află sistemul energetic românesc se adânceşte, iar autorităţile sunt  incapabile să ofere soluţii pentru funcţionarea corectă a pieţii de energie. Producătorii clasici se plâng de concurenţa neloială a regenerabilelor, iar producătorii de energie verde acuză că sunt împinşi la faliment din cauza reducerii subvenţiilor. Companiile din sectorul energetic au avut în general rezultate slabe în primul semestru al anului, cu excepţia Electrica şi Conpet, iar această tendinţă se păstrează şi la finalul primelor nouă luni ale anului.

Companiile energetice româneşti nu au reuşi încă să facă pasul peste graniţele ţării, continuând să rămână  cantonate într-o piaţă mică ce nu le mai poate asigura o creştere semnificativă pe termen lung. Pe de altă parte, investiţiile locale lipsesc aproape cu desăvârşire.  Pe o astfel de piaţa aflată în declin, Ministerul Energiei lucrează de mai bine de un an de zile la noua strategie energetrică a României. Un document care însă nu va rezolva în niciun fel problemele sectorului. Cât despre stabilirea noului nivel ar redevenţelor petroliere, Guvernul tehnocrat a plasat de mult această sarcină viitorului executiv.

Scădere profiturilor manifestată în cazul majorităţii companiilor din domeniu are la bază factori care au fost de actualitate pe tot parcursul acestui an şi, prin urmare, acţionarii se pot aştepta ca rezultatele la nouă luni să fie asemănătoare din acest punct de vedere cu cele raportate la sfârşitul primului semestru.

OMV Petrom poate reveni pe plus

O excepţie ar putea fi OMV Petrom, care vine după rezultate foarte slabe în 2015, cu prima pierdere înregistrată după anul 2004. Pierderea din 2015 a fost acumulată în ultimele două trimestre ale anului, în condiţiile în care preţul petrolului a scăzut abrupt, iar conducerea companiei a decis să înregistreze cheltuieli adiţionale de depreciere pentru exploatările petroliere. “Profitul net din primele noua luni ale anului 2015 a fost de 991 milioane de lei, el fiind tras în jos de cheltuielile de 759 milioane de lei cu elementele speciale ( cea mai mare parte pentru deprecierea adiţională). Lipsa acestor elemente speciale poate duce profitul pe primele nouă luni ale anului aproape de nivelul de anul trecut, după ce la sfârşitul primelor şase luni din 2016 era vorba de o scădere de 61% faţă de 2015”, potrivit unei analize realizate de Prime Transcation.

Electrica, spaţiu mare de creştere

Electrica, singura companie din sectorul energetic care a avut rezultate peste asteptări la şase luni, ar putea rămâne şi după primele nouă luni într-o situaţie mai favorabilă decât restul sectorului.

 

Banii rămaşi din IPO-ul de acum doi ani sunt în continuare la bancă, aducând dobânzi extrem de mici, însă în trimestrele următoare ei ar putea contribui la creşterea profitului, în cazul în care Electrica va reuşi să îi investească - Marius Pandele, analist financiar Prime Transaction

Transelectrica, tot în scădere

De la Transelectrica ne putem aştepta în continuare la scăderi de profit, aşa cum s-a întâmplat şi în primele şase luni ale anului.

În cazul Transelectrica, motivul principal este scăderea tarifului mediu de transport al energiei electrice cu 10,8% de la 1 iulie 2016, după ce şi la jumătatea anului 2015 ANRE scăzuse tarifele percepute de companie.

„Dacă ritmul în care scade profitului net va rămâne la fel de mare ca în primul semestru, am putea vedea un rezultat de circa 200 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului, echivalent cu un indicator P/E (raportul între preţul de piaţă şi profitul pe acţiune) de 8”, relevă analiza societăţii de servicii de investiţii financiare.

Conjunctură negativă pentru Transgaz

La Transgaz, motivul principal al scăderii profitului ţine de cantităţile de gaze naturale transportate, acestea fiind în continua scădere în ultimii ani. Schimbarea structurii tarifelor de la 1 octombrie va avea ca efect, potrivit oficialilor companiei, o diminuare a veniturilor din activitatea de bază în lunile de vară şi o creştere în lunile de iarnă, mai ales că se anunţă o iarnă grea, însă efectul nu se va resimţi în rezultatele la nouă luni, ci doar în cele de la finalul anului.

Motive de îngrijorare pentru Romgaz

O altă companie afectată de scăderea consumului de gaze naturale este Romgaz, ale cărei rezultate pe primele şase luni au fost sub aşteptări. “Producătorul de gaze are mai multe surse de îngrijorare, în afară de scăderea consumului la nivel naţional. Printre acestea, concurenţa puternică din partea Gazprom, scăderea abruptă a cererii din sectorul îngraşămintelor, după intrarea în insolvenţă a mai multor companii din domeniu, şi problemele cu unul dintre cei mai mari clienţi, Electrocentrale Bucureşti”, apreciază analiştii Prime Transaction. E de aşteptat, în aceste condiţii, ca afacerile şi profitul Romgaz să fi continuat să scadă şi în al treilea trimestru al anului.

Nuclearelectrica rămâne codaşă

În cazul companiei cu cele mai slabe rezultate la şase luni, Nuclearelectrica,  este de aşteptat ca aceasta să rămână cu cele mai slabe rezultate dintre companiile energetice, însă cu o îmbunătăţire faţă de prima jumătate a anului. Partea bună este că analiştii estimeayă o revenire totuşi pe profit după pierderea de 37,8 milioane de lei din perioada ianuarie-iunie. Comparativ însă cu profitul raportat la sfârşitul primelor nouă luni din 2015, acum acesta ar putea fi mai mic cu 70-80%,, mai relevă analiza Prime Transaction.

Autorităţile estimează că investiţiile necesare în sectorul energetic românesc, până în anul 2035, se ridică la 100 de miliarde euro.

Construcţia gazoductului Turkish Stream de către Rusia şi Turcia va scoate România de pe traseul gazelor spre Europa, iar Tranzgaz va pierde taxele de tranzit

×