x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie COMPLEXUL STEJARII/Ţiriac se judecă cu Bouygues România

COMPLEXUL STEJARII/Ţiriac se judecă cu Bouygues România

de Vali Blanaru    |    17 Mar 2009   •   00:00
COMPLEXUL STEJARII/Ţiriac se judecă cu Bouygues România

"Stejarii", cel mai ambiţios proiect imobiliar din România, este blocat deoarece constructorul Bouygues România nu a respectat termenele asumate prin contract şi a cerut suplimentarea costurilor. Grupul Ţiriac, dezvoltatorul cartierului ultraluxos, şi Bouygues România au ajuns în faza de arbitraj comercial.



Sectorul construcţiilor din România, nu mege ca pe roate nici atunci când ai finanţare asigurată şi lucrezi cu sucursala românească a celui de-al doilea constructor la nivel mondial. La începutul anului 2007, Ţiriac Group anunţa demararea lucrărilor la complexul rezidenţial Stejarii, un proiect ultraluxos situat în Nordul Capitalei, un miniorăşel adresat bogaţilor României.

Contractul semnat cu Bouygues România, în valoare totală de aproximativ 50-60 milioane euro, avea ca termen de finalizare septembrie 2008. Cu toate că Grupul Ţiriac şi-a respectat angajamentele, parteneriatul cu Bouygues se află în impas. Finisajele realizate de Bouygues România au fost inferioare standardelor prevăzute în contract.

În ciuda acestui fapt, pentru refacerea lucrărilor la standardele asumate, Bouygues a solicitat plăţi suplimentare de 15 milioane de euro. Pentru a nu se face nici un compromis de la calitatea proiectului, Grupul Ţiriac a acceptat plata acestei sume, care s-a şi efectuat.

ÎNTÂRZIERI DE UN AN
Chiar dacă plăţile suplimentare au fost făcute Bouygues a reuşit performanţa să întârzie termenul de finalizare a proiectului cu aproximativ un an. Nici vorbă de plata unor despăgubiri pentru întârzierea termenelor de predare. Sucursala românească a companiei franţuzeşti a solicitat, pe lângă suplimentarea bugetului aferent finisajelor, şi compensaţii financiare pentru prelungirea contractului pentru o perioadă de încă un an. Deşi în mod normal Bouygues ar fi trebuit să suporte aceste cheltuieli din bugetul propriu pentru fiecare zi de întârziere, compania a cerut plăţi suplimentare pentru plata echipei de muncitori, a utilajelor şi a tot ce înseamnă prelungirea lucrărilor pe şantier. Toate acestea se traduc prin costuri suplimentare de încă 20% din valoarea proiectului pe care firma lui Ion Ţiriac ar trebui să le plătească pentru a intra în posesia ansamblului rezidenţial.

LUX DEOCAMDATĂ ÎN PROIECTE
Într-o piaţă imobiliară lovită de criza financiară, proiectul exclusivist al lui Ţiriac aflat încă în stadiul de şantier, nu a putut fi vândut în totalitate. Dacă apartamentele de tip penthouse au fost contractate aproape în totalitate din primele luni de când au fost scoase la vânzare, apartamentele medii sunt încă în căutarea clienţilor, doar o treime dintre acestea fiind contractate. Cu toate finisajele ultraluxoase, potenţialii clienţi stau pe gânduri atunci când văd ca termenele de predare s-au prelungit cu un an. Mai ales când achiziţionarea acestuia presupune contractarea unui împrumut bancar.

Proiectul cuprinde construcţia pe o suprafaţă de circa 10 hectare a 282 de apartamente de lux, împărţite în 12 clădiri. Rezidenţii vor beneficia de accesul la un club exclusivist cu două piscine, dintre care una semi-olimpică, restaurant de zi, restaurant high-cuisine, bar, trei terenuri de tenis outdoor şi două indoor, patru piste subterane de bowling, patinoar, pistă de alergare în aer liber în zona pădurii şi multe altele. Complexul este situat în Băneasa, în mijlocul unei păduri protejate de stejari de 200 de hectare, în locul unei foste ferme avicole, unde nu numai că nu s-au tăiat copacii, ci s-a şi plantat un număr considerabil de arbori, fiind îmbogăţit habitatul natural al zonei.

Ţiriac şi-a dorit ca acest proiect să fie primul complex cu adevărat exclusivist din România, asemenea proiectelor din Miami, Londra sau New York, pentru un segment foarte redus de clienţi. Până ce constructorul nu îşi va respecta obligaţiile asumate, luxul de la complexul Stejarii rămâne doar un proiect îndrăzneţ iar imaginea de "afacerist german" a lui Ţiriac are puternic de suferit.

 

Scandaluri

Bouygues România este filiala locală a celui de-al doilea constructor la nivel mondial. În afară de Stejarii, printre proiectele importante la care a luat parte compania în ultimii ani se numără centrul comercial Băneasa Shopping City şi Cefin Logistic Park. Bouygues şi-a făcut intrarea în România prin una din cele mai mari ţepe date statului român. Compania World Trade Center, printre ai cărei acţionari se regăseşte şi Bouygues, a luat un credit de peste 70 de milioane de dolari de la Bancorex, cu garanţia statului pe care nu l-a putut plăti. Datoria a fost plătită de statul român, care în cele din urmă a trecut la administrarea WTC în încercarea de a recupera din pierderi. O parte din datorie s-a putut stinge doar prin trecerea Satului Francez din proprietatea WTC în cea a Primăriei Bucureşti. Recent Bouygues a anunţat că a fost lovită de criza de pe piaţa imobiliară după ce a fost nevoită să oprească lucrările la un proiect rezidenţial în valoare de 30 de milioane de euro.

Un alt scandal este contractul de refacere a Palatului de Justiţie din Bucuresti. Printr-un HG Guvernul a garantat un credit de 34 de milioane de euro pentru un contract de 15,7 mi lioane de euro. Banii erau destinaţi finanţării lucrărilor de consolidare, reparaţii capitale şi restaurare la Palatul de Justiţie din Bucureşti.

×
Subiecte în articol: economic romania tiriac bouygues