x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Concedieri - 500 de noi someri din minerit

Concedieri - 500 de noi someri din minerit

de Adrian N. Ionescu    |    08 Aug 2005   •   00:00
Concedieri - 500 de noi someri din minerit

Pentru a treia oara in acest an, Guvernul a fost nevoit sa modifice numarul angajatilor concediati din sectorul minier. Societatile de minerit mai pot disponibiliza cel mult 500 de mineri pana la sfarsitul anului.

Pentru a treia oara in acest an, Guvernul a fost nevoit sa modifice numarul angajatilor concediati din sectorul minier. Banii statului constituie cea mai importanta sursa de venituri pentru zonele minere.

Societatile de minerit din subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) mai pot disponibiliza cel mult 500 de mineri pana la sfaritul anului, potrivit ministrului Codrut Seres, care a precizat ca toate companiile miniere au efectuat deja reducerile de personal programate. "Este vorba de o cifra-tampon, pentru cazul in care analizele proprii ale companiilor impun acestora alte reduceri ori pentru includerea plecarilor voluntare", a adaugat Seres.

FARA SUBVENTII. Vineri, Guvernul anuntase ca numarul somerilor din domeniu va ajunge in acest an la 8.713, cu 1.085 mai mult decat cel prevazut anterior, ca urmare a programului de reducere a subventiilor si a pierderilor in sector. La inceputul anului, numarul somerilor programati crescuse, de asemenea, de la aproape 6.000 la 7.600, tot din cauza problemelor bugetare.

Ministrul Economiei a explicat ieri ca este vorba de persoanele care vor putea primi plati compensatorii si ca, din cei peste 1.000 de someri in plus anuntati de Guvern, mai mult de jumatate vor fi mineri, provenind de Complexul Energetic Rovinari - 70 de persoane, Termoserv Turceni - 200 de persoane i Resial Alba-Iulia - 265 de persoane. In urma restructurarii, in minerit au mai ramas aproximativ 47.000 de salariati, fata de 175.000 cati erau la inceputul anului 1997. In activitatile conexe externalizate, alti 12.000 de angajati au trecut in cel privat.

FINANTARILE. Finantarea cu 28 de milioane de dolari, de la Banca Mondiala, atat a oamenilor, cat si a comunitatilor miniere n-a adus prea mult optimism populatiei. Optimistii sunt doar cu 3% mai multi fata de anul trecut, potrivit monitorizarii efectelor impactului social al programului de regenerare socio- economica, derulat de Agentia Nationala de Dezvoltare a Zonelor Miniere (ANDZM). Programul finantat de Banca Mondiala va fi reluat cu un buget de 60 de milioane de dolari, alte 60 de milioane fiind destinate inchiderii tehnologice a minelor si ecologizarii.

SALARII
In ciuda derularii programelor de reconversie economica, numai 18% din veniturile familiilor din zonele miniere ale tarii provin din salarii platite de firme private, potrivit unui studiu ANDZM. Pentru 34% din familii, principala sursa de venit este pensia, si cam tot atatea traiesc din salarii de la intreprinderile si administratia de stat. Ajutoarele de somaj si diferitele alocatii ridica la peste 75% proportia familiilor din zonele miniere, astfel ca veniturile acestora vin in primul rand de la stat.
×
Subiecte în articol: economic