Sindicatele ameninţă că vor da Guvernul în judecată dacă bugetarii vor fi trimişi 10 zile în concediu fără plată, aşa cum s-a plănuit. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, le-o întoarce: vom găsi o modalitate legală de aplicare a acestei măsuri.
Rectificarea bugetară, programată a fi aprobată astăzi de Guvern, se lasă cu scandal. Executivul s-a gândit să suplimenteze bugetul asigurărilor sociale trimiţându-i în concediu fără plată, timp de 10 zile, pe bugetari. Mai exact, Executivul intenţionează să îşi asume răspunderea pe un proiect de lege care prevede că ordonatorii principali de credite pot decide dacă angajaţii vor avea 10 zile de concediu fără plată în intervalul septembrie-noiembrie, măsură în urma căreia ar urma să se economisească la buget 1,5 miliarde de lei. Sindicatele se împotrivesc.
"Nu suntem de acord cu cele 10 zile de concediu fără plată şi vom fi nevoiţi să dăm statul în judecată. Văd că Guvernul vrea să ne pună în faţa faptului împlinit", a declarat ieri Vasile Marica, preşedintele Alianţei Funcţionarilor Publici "Sed Lex", după întâlnirea desfăşurată la Ministerul Finanţelor între guvernanţi şi partenerii sociali pe marginea programatei rectificări bugetare. El a precizat că rectificarea bugetară se bazează foarte mult pe cele 10 zile de concediu fără plată ale bugetarilor. "Este foarte greu să concepi acte care să modifice Codul Muncii", a subliniat Marica. Executivul trebuie să găsească o soluţie pentru a nu încălca Codul Muncii şi până în prezent nu a venit cu această soluţie, prezentând sindicaliştilor doar un draft referitor la această măsură, a explicat el. Liderul sindical consideră că acele 10 zile de concediu forţat sunt doar preambulul pentru concedieri masive în sistemul bugetar. "Avem un paleativ de trei luni până după alegeri. Ştim că în ianuarie, după ce se termină toată nenorocirea asta cu alegerile, o să vedem o nenorocire mai mare, pentru că o să vedem mulţi oameni disponibilizaţi. În 2010 ar putea fi disponibilizaţi 50.000 de bugetari", a spus Vasile Marica.
ŞCOLILE NU SE POT ÎNCHIDE!
Profesorii, trimişi în concedii fără plată alături de ceilalţi bugetari din sistem, sunt de părere că aclamata reformare a învăţământului este numai o chestie declarativă a politicienilor care nu ţin cont de faptul că şcolile nu pot intra în concediu fără plată.
"Le reamintim guvernanţilor, dar şi clasei politice în general că educaţia este un proces continuu care nu poate fi întrerupt prin concedii fără plată. Să nu uităm că cei care preconizează astfel de măsuri sunt semnatari ai Pactului pentru educaţie şi cercetare. În plus, iniţiatorul acestui act aberant prin care vrea să închidă şcolile pentru 10 zile este un fost lider sindical, actualmente ajuns ministru al Muncii şi membru al unui partid pretins a fi social-democrat", a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale. El a adăugat că noua iniţiativă vine la pachet cu reducerea a peste 19.000 de norme şi cu hotărârea deja luată de îngheţare a salariilor pentru anul 2010. "Toate aceste decizii nu pot decât accentua criza prin care trece învăţământul, indiferent de legislaţia pe care Guvernul şi-o va asuma", a completat secretarul general al federaţiei.
SITUAŢII ABERANTE
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a anunţat printr-un comunicat de presă că va sancţiona obedienţa Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) la hotărârea Guvernului de a trimite bugetarii, deci şi poliţiştii, 10 zile în concediu fără plată, neacceptând nici măcar motivaţia potrivit căreia în felul acesta se vor face economii la bugetul ţării. SNPPC susţine că reprezentanţii MAI nu au creat, până acum, soluţii pentru asigurarea personalului necesar la posturile de Poliţie rurală, care au ajuns, în multe localităţi, să fie deservite doar de câte un singur agent. "Spre exemplu, cei de la IPJ Sibiu au afirmat, de curând, că vor «găsi o soluţie» pentru lipsa gravă de personal, pe care însă o cunoşteau de multă vreme, fără să fi luat măsuri. Practic, afirmaţia incertă de mai sus a fost răspunsul strategic al IPJ Sibiu faţă de plecarea singurului agent de Poliţie de la postul din localitatea Axente Sever", se mai arată în comunicat.
Preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală, Romel Neagu, a arătat că se va respecta calendarul protestelor programate cu începere de la 1 octombrie, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de faptul că, dacă acest proiect va fi aprobat, pe lângă cele 10 zile de concediu fără plată, se vor reduce şi alte venituri ale bugetarilor, cum sunt fondurile de premiere, prima de vacanţă şi al 13-lea salariu.
POGEA NU SE PREDĂ
"Sindicatele pot să ne dea în judecată dacă încălcăm legea. Vom găsi o modalitate ca bugetarii din România să intre în concediu fără plată respectând legea. Nu vrem să deranjăm serviciile publice", a venit replica ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea. El a adăugat că ordonatorii principali de credite vor fi flexibili în discuţiile pe care le vor avea cu reprezentanţii angajaţilor şi că Executivul nu vrea să-i "deranjeze" pe angajaţii care lucrează în sistemul public.
Executivul, băgat în corzi şi de patronate
La întâlnirea de ieri, şi patronatele au avut să le facă reproşuri guvernanţilor. Reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR), Mihai Ionescu, a declarat că toate "abuzurile de cheltuieli" trebuie să înceteze de acum înainte. "Ziua castanului sau Ziua păpădiei trebuie tăiate din buget. Astfel de evenimente nu mai trebuie să fie finanţate de instituţiile publice", a subliniat Ionescu. În plus, el a atras atenţia că, deşi este o măsură binevenită, scutirea de impozit pe profitul reinvestit este tardivă, cu slabe speranţe că va fi un sprijin pentru mediul economic. "Ei (guvernanţii ¤ n.r.) iau în calcul doar profitul obţinut de la 1 octombrie 2009 până la 21 decembrie 2010, însă este o perioadă dificilă şi puţine firme se vor califica pentru această facilitate", a explicat Ionescu, după întâlnirea de la Finanţe. Scutirea de impozit la profitul reinvestit va fi acordată doar pentru producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice noi, respectiv maşini, utilaje şi instalaţii de lucru.
Compensarea orelor suplimentare, un nonsense
Sindicatele nu sunt de acord nici cu planul Guvernului de a compensa orele suplimentare efectuate anul acesta prin acordarea de zile libere anul viitor. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual precizează că recompensarea orelor suplimentare din 2009 are ca scop refacerea capacităţii fizice a personalului şi a bugetului de timp folosit departe de familie, astfel încât mutarea acestui volum de timp în următorul an calendaristic este un nonsens. În opinia lor, tot un nonsens este şi credinţa că Poliţia va avea atât de puţine misiuni în 2010, încât va putea acorda toate recompensările datorate personalului. "Angajaţii MAI nu mai sunt dispuşi să lucreze ore suplimentare. Ei nu mai vor să sponsorizeze, de acum înainte, funcţionarea instituţiei care îi dispreţuieşte şi le propune mascat relaţii de muncă înşelătoare, specifice angajatorilor «la negru»", spun reprezentanţii sindicatului. Ei anunţă continuarea atenţionărilor publice şi a protestelor, invitând alături de sindicalişti şi pe cei 1.500 de absolvenţi ai şcolilor de Poliţie şi Academiei de Poliţie, din promoţia 2009.
Munca suplimentară va fi compensată prin ore libere plătite şi acordate până la 31 decembrie 2010, pentru activitatea prestată în cursul acestui an, şi respectiv până la 31 martie 2011, pentru lucrul în afara duratei normale a timpului de muncă din cursul anului 2010. Procedura va fi posibilă prin derogare de la prevederile actuale ale Codului Muncii, conform unui proiect de lege pregătit de Guvern pentru asumarea răspunderii.
În vederea încadrării în limitele cheltuielilor bugetare aprobate, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, vor acorda, din oficiu, în perioada septembrie-noiembrie 2009, personalului propriu, indiferent de statutul acestora, zile libere fără plată pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare sau, după caz, vor dispune reducerea programului de lucru, astfel încât veniturile plătite salariaţilor să se diminueze cu 15,5% lunar. Modalitatea de aplicare a acestei măsuri va fi stabilită cu acordul salariatului. "În lipsa acordului sau în cazul în care, ca urmare a opţiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul şi numărul de zile libere, precum şi reducerea programului se stabilesc de conducătorul instituţiei publice, astfel încât să nu fie efectuate mai mult de patru zile libere într-o lună, iar diminuarea salariului să nu depăşească nivelul prevăzut", se arată în proiectul de lege. Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a-şi organiza activitatea astfel încât să asigure continuitatea serviciilor de interes public. Angajatorul nu poate acorda zilele libere în cele de sărbătoare legală.
Citește pe Antena3.ro