x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Concurenta - Lupta pentru creiere

Concurenta - Lupta pentru creiere

de Eugenia Mihalcea    |    22 Iul 2006   •   00:00
Concurenta - Lupta pentru creiere

Europa sau Statele Unite? Ai posibilitatea sa alegi sau de fapt esti ales? Lupta dintre Uniunea Europeana si America pentru tinerii cercetatori a devenit acuta de cativa ani.

Anual se aloca miliarde de euro, respectiv dolari, pentru programe de cercetare, pentru burse de studiu sau alte forme de finantare pentru elevi si studenti. Companiile europene si americane au inceput insa sa-si recruteze viitorii angajati, inca de pe bancile scolii generale. In Romania, lucrurile sunt inca la inceput. Saptamana trecuta s-au intors in tara doua loturi de olimpici internationali, cei de la matematica si de la fizica. Festivitatea de premiere a fost organizata de doua companii private, care au subventionat pregatirea celor doua loturi pe intreg parcursul anului. Sase dintre cei 11 olimpici vor beneficia de burse anuale in valoare de 1.000 de euro, in vederea continuarii studiilor la facultati... din strainatate.

Statul roman nu prea investeste nici macar in olimpici. Faptul ca din ce in ce mai putini absolventi de liceu se indreapta spre stiinte, chimie, fizica nu pare a fi o drama. De altfel, aproape toti olimpicii internationali care aduc in Romania an de an medalii de aur, argint si bronz se orienteaza spre facultati din SUA.

Adrian Troie, inspector general in Ministerul Educatiei si Cercetarii, spune ca in Romania se depun eforturi mari pentru mentinerea primelor locuri la olimpiada si atrage atentia asupra faptului ca state precum India investesc tot mai mult in sustinerea elitelor. Migratia creierelor din Romania spre SUA este un fenomen care nu se intampla numai din statele slab dezvoltate spre tara tuturor posibilitatilor, ci din intreaga Europa. Uniunea Europeana a anuntat in primavara acestui an ca are planuri pentru infiintarea unui Institut European al Tehnologiei (EIT), cu un buget de unu sau chiar doua miliarde de euro, EIT ar trebui sa fie realizat intre 2009-2013, dar deocamdata Uniunea nu a ales inca locatia.

INSTITUTUL EUROPEAN AL TEHNOLOGIEI
Institutul European al Tehnologiei ar trebui sa cuprinda departamente ale universitatilor din Europa, ale companiilor, dar si institute de cercetare pentru a realiza impreuna cercetare si pentru a aduce inovatie in arii strategice pentru Uniune. Bineinteles, acestea vor include nanotehnologia, tehnologia informatiilor, cea a comunicatiilor. Diferenta dintre UE si SUA in ceea ce priveste cercetarea este ca, de exemplu, pentru anul 2004, Uniunea a alocat cercetarii aproximativ 120 de miliarde de lire sterline, comparativ cu 210 miliarde de lire sterline cheltuite de Statele Unite. Intr-o conferinta de presa, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a ilustrat foarte bine ce se intampla cu Europa. Intr-o zona in care se regasesc numai 35 din primele 100 de universitati din lume sunt atrasi mai degraba cei mai buni jucatori de fotbal, decat cercetatori. Acestia din urma aleg Statele Unite, locul de unde provin cei mai multi castigatori ai premiilor Nobel din ultimii ani.

MODELUL AMERICAN
La Olimpiada Internationala de Matematica elevii romani au obtinut patru medalii de aur, trei de argint si patru de bronz. Adrian Zahariuc (foto dreapta), medaliat cu aur, doreste sa aplice in prima jumatate a anului viitor pentru Universitatea din Princeton. Ulterior, intentioneaza sa se intoarca in Europa, dar nu este convins ca va opta pentru Romania. De altfel, companiile americane incearca sa-si recruteze viitori angajati de pe bancile scolii. Pentru a entuziasma elevii sa aleaga fizica, matematica sau chiar astronomia, compania Honeywell a realizat in aceasta vara cursuri de pregatire la baza US Space & Rocket Center pentru profeorii de fizica din Romania. Acestia au fost invatati cum sa-i invete pe elevi fizica si astronomia - o materie care nu se mai preda la noi decat optional - practic. Motivul pentru care investesc in profesorii din Romania? Numarul celor care aleg o cariera catre stiinte este in scadere.

×
Subiecte în articol: economic romania