x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Concurenta pe piata textilelor

Concurenta pe piata textilelor

de Elena Stan    |    25 Iun 2005   •   00:00
Concurenta pe piata textilelor

Aprecierea monedei nationale, cresterea pretului la utilitati si importurile ridicate de textile chinezesti pun in pericol industria textila romaneasca, acum, in pragul aderarii la Uniunea Europeana.

Aprecierea monedei nationale, cresterea pretului la utilitati si importurile ridicate de textile chinezesti pun in pericol industria textila romaneasca, acum, in pragul aderarii la Uniunea Europeana.

In afara de costurile mari pe care trebuie sa le suporte intreprinderile romanesti de confectii, acestea vor trebui sa faca fata unei concurente acerbe care va veni odata cu aderarea. Producatorii romani vor intra in competitie cu firmele europene, mult mai bine pregatite, dar si cu cele chinezesti, care isi vor deschide fabrici in tara noastra, pentru a putea intra mai usor pe piata comunitara.

COSTURI MARI. Efectul pe care il au aprecierea leului cu 15% si cresterea pretului la utilitati cu 35% este dezastruos pentru industrie in general, nu numai pentru industria usoara, a declarat Maria Grapini, presedinte al Federatiei Patronatului din Industria Usoara (FEPAIUS). In opinia sa, Romania s-ar putea confrunta cu o criza industriala majora daca autoritatile nu ingheata preturile la utilitati. De parca aceste probleme nu ar fi fost de ajuns, producatorii romani de textile mai au de infruntat si concurenta reprezentata de importurile masive de imbracaminte si incaltaminte din China. "In primele luni ale anului, volumul total al tranzactiilor cu China a fost de 537 de milioane de dolari. Din aceasta suma, 437 milioane de dolari provin din importuri si numai 100 de milioane de dolari din exporturi", a declarat Mihai Burghel, director general in Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

INVESTITII. In timp ce UE incearca sa ii tina cat mai departe pe chinezi, impunand limite de crestere ale importurilor chinezesti pe piata unica, autoritatile romane sunt pregatite sa ii primeasca cu bratele deschise. "Dezvoltarea relatiilor economice cu China este unul dintre punctele cheie ale strategiei de dezvoltare a Guvernului roman", a declarat Mihai Burghel. "Statul roman trebuie sa diversifice domeniile de schimb cu China, sa realizeze un echilibru intre importuri si exporturi, sa colaboreze cu autoritatile chineze pentru deschiderea unor banci pe teritoriul tarii noastre, de asemenea invita investitorii din China sa-si indrepte atentia spre domeniul energetic", a comentat Mihai Burghel.

PERICOL. Aceasta politica nu ii bucura deloc pe producatorii romani de textile, care se simt amenintati de eventuala intrare pe piata a companiilor chinezesti. Investitiile asiatice ar putea pune in pericol industria textila autohtona, iar produsele romanesti vor intra mai greu pe piata europeana. Deschiderea unor tesatorii de lana, de bumbac, de captuseala, ar fi benefica pentru producatorii romani de confectii. In prezent, acestia intampina greutati in procurarea materiilor prime. Daca chinezii vin la noi si deschid fabrici de confectii, atunci altfel vor sta lucrurile. In aceasta situatie va creste rata somajului, multi producatori vor dispare de pe piata, iar produsele autohtone vor fi vandute greu pe piata statelor membre UE", a declarat Maria Grapini, presedintele FEPAIUS. Deschiderea fabricilor de chinezarii va duce la impunerea si de catre Romania a unor limite la importurile provenite din China.

SPRE UE, PRIN ROMANIA
In timp ce Uniunea Europeana incearca sa se protejeze de amenintarea importurilor masive de textile si incaltaminte provenite din spatiul asiatic, companiile chinezesti testeaza piata romaneasca, cu intentia de a investi aici o data ce tara noastra va adera la UE. Atunci accesul pe piata comunitara va fi mai simplu, Romania devenind treptat o poarta de intrare mai facila a chinezilor pe piata unica. Deocamdata China se limiteaza doar sa exporte textile, incaltaminte si alte marfuri in Romania. "Vom veni sa investim in Romania peste doi ani, cand aceasta tara va fi membra in Uniunea Europeana. Atunci cresc perspectivele. In prezent doar exportam in Romania, insa in procent foarte mic fata de productia pe care o realizam", a explicat Heng Charoen Ying, director vanzari la Came!, fabrica de textile din China.

SPRIJIN
Textilele romanesti vor fi promovate pe piata internationala la "Romania Fashion Days". Acest lucru este posibil cu ajutorul acordat de Guvernul roman firmelor din industria textila. Organizarea celor doua evenimente, la Amsterdam in perioada 11 - 12 iulie si Bologna in perioada 14 - 15 iulie, se ridica la 80.000 de euro plus alte costuri bilaterale, o parte suportate de Guvernul roman.
×
Subiecte în articol: economic romania piata China