x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Concurenţei propune renunţarea la unele taxe notariale

Consiliul Concurenţei propune renunţarea la unele taxe notariale

de Irina Crudu    |    29 Oct 2009   •   00:00

Consiliul Concurenţei propune reglementarea tarifelor notariale, explicând că doar renunţarea la taxa pentru redactarea contractului, care reprezintă 15% din costul final, ar duce la economisirea la 15-30 milioane de euro anual pe întreaga piaţă.

"Există loc de scădere a tarifelor pe piaţa notariatelor, în prezent foarte reglementată, şi deci cu o concurenţă scăzută. Numai faptul că notariatele au putut să-şi permită reducerea cu 30% a tarifelor pentru cei care achiziţionează o casă prin programul Prima Casă arată că lucrează cu marje de profit foarte mari. Vom propune Parlamentului şi Guvernului, printre altele, renunţarea la taxa de redactare a contractului, care este tip, deci nu presupune niciun efort suplimentar din partea notarului. Ea reprezintă 15% din valoarea totală plătită la notar şi ar duce la economii de 15-30 milioane de euro anual", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedinte al Consiliului Concurenţei.

Acesta mai propune şi eliminarea restricţiilor de pe piaţa notarială care duc la existenţa unui număr mic de notari pe întreaga piaţă şi deci la tarife mari. Creşterea gradului de transparenţă este şi ea o măsură vizată de CC, Bogdan Chiriţoiu explicând că şi acest lucru ar putea duce la scăderea tarifelor, oamenii putând compara ofertele existente pe piaţă.

COSTURILE TRANZACŢIILOR

La o tranzacţie de 100.000 de euro fără ipotecă 61% din costurile anexe merg înspre agenţia imobiliară, 18% spre impozit (calculat la o valoare minimă), 16% spre notar, câte 2% spre intabulare şi cadastru, şi 1% spre evaluator.

În România, costurile aferente unei tranzacţii imobiliare de 100.000 de euro ajung la aproximativ 10% din costul total, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenţei în 21 de state membre ale Uniunii Europene.

În medie, în România se plăteşte 5.000 euro pentru intermedierea tranzacţie, peste media europeană de 3.764 euro, 150 euro spre serviciile tehnice (intabulare şi cadastru), mult sub media europeană de 464 euro, 1.070 euro pentru serviciile juridice, media europeană din cele 21 de ţări fiind 916 euro, 150 euro taxa de înregistrare a tranzacţiei şi 1.500-2.500 de euro pentru taxa de transfer, mai puţin decât media europeană de 229 euro, respectiv 3.660 euro.


PROTECŢIA CONSUMATORULUI
Serviciile notariale din România sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat în raport cu media europeană, în timp ce gradul de protecţie al consumatorului este mai scăzut. De exemplu, sistemul notarial românesc este mai reglementat decât cele din Germania, Spania, Franţa, Italia sau Austria, şi mult mai reglementat decât cele din Anglia, Suedia, Danemarca sau Finlanda. Reglementările vizează restricţionarea ofertei de servicii, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România stabilind anual numărul persoanelor care pot intra în această profesie, şi stabilirea unor tarife în mod arbitrar, în afara mecanismului normal reprezentat de interacţiunea dintre cerere şi ofertă. "Astfel, costul, în sumă absolută, aferent serviciilor notariale prestate în cadrul unei tranzacţii imobiliare în valoare de 100.000 euro este mai mare în România, având în vedere onorariul minim, decât în state precum Germania, Spania, Olanda, Portugalia, Polonia, sau Slovenia.
Pentru acest tip de servicii în România se plăteşte minim 1.070 euro, pe când în Cehia se plătesc 500 euro, în Finlanda - 77 euro, în Germania - 578 euro, în Olanda - 661 euro, Slovacia - 420 euro şi în Spania - 479 euro.

Doar 6 ţări din cele 21 monitorizate de Consiliul Concurenţei, Scoţia, Austria, Belgia, Franţa, Grecia şi Italia, au preţuri mai mari la serviciile juridice decât România.

"Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu şi exprimate ca procent din valoarea tranzacţiei, este cel mai ridicat în România din cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste 4 ori peste medie. În comparaţie cu alte state europene, România are un cost real al serviciilor notariale mai mare de 7 ori decât Portugalia, de 14 ori decât Germania, de 5 ori decât Franţa, de 6 ori decât Austria sau Spania şi de 4 ori decât în Belgia. Chiar în comparaţie cu state central şi est europene, precum Polonia, Ungaria sau Slovenia, România are onorariile notariale reale mai mari", se precizează în raportul Consiliului Concurenţei.

×