Consiliul European recomandă României să pună capăt deficitului excesiv până cel târziu în 2024. România va trebui să prezinte un raport până la 15 octombrie 2021 cu privire la strategia de consolidare pentru atingerea ţintelor stabilite.
Țara noastră face obiectul Procedurii de deficit excesiv (PDE) din 2020. Procedura a început în luna aprilie anul trecut din cauza încălcării limitei de deficit bugetar de 3% în 2019, autoritățile adoptând o politică fiscală expansionistă.
"Consiliul a ajuns la concluzia că o prelungire a termenului limită actual pentru ca România să îşi corecteze deficitul public ar fi importantă pentru a nu compromite revenirea economică după pandemia de COVID-19. Noul termen limită pentru corectarea deficitului excesiv permite un efort mai gradual un echilibru între consolidarea fiscală şi revenirea economică", arată instituția comunitară.
Pentru a îndeplini noul termen limită, trebuie atinsă o țintă de deficit guvernamental general de 8% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022, 4,4% din PIB în 2023 şi 2,9% din PIB în 2024.
Consiliul European a luat în calcul modificările fiscale, evoluţiile bugetare din 2020 şi noua strategie bugetară şi cere reforme, mai ales în gestionarea finanţelor publice.
"În acest context, Facilitatea de Revenire şi Rezilienţă poate oferi României o oportunitate de a-şi îmbunătăţi situaţia fiscală, în condiţiile în care continuă să susţină creşterea economică şi crearea de locuri de muncă".