Efervescenţa din construcţii salvează creşterea economică din acest an, ameninţată de secetă. Lipsa ploilor ar putea trage in jos economia cu aproape un punct procentual.
Prognoză - Seceta va afecta creşterea economică cu un punct procentual
Efervescenţa din construcţii salvează creşterea economică din acest an, ameninţată de secetă. Lipsa ploilor ar putea trage in jos economia cu aproape un punct procentual.
Seceta poate afecta creşterea economică din acest an cu pănă la un punct procentual, insă reevaluarea PIB din luna septembrie ar putea fi mai degrabă pozitivă, pe fondul evoluţiei din sectorul construcţiilor, a declarat Ion Ghizdeanu, preşedintele Comsiei Naţionale de Prognoză (CNP). El anticipează pentru acest an o creştere economică de 6,5%, faţă de 7,7% căt a fost anul trecut. "In luna septembrie CNP urmează să pregătească varianta preliminară a prognozei de toamnă. Este posibil ca reevaluarea PIB, pe ansamblu, să fie mai degrabă pozitivă decăt negativă, ţinănd cont de faptul că in acest an construcţiile depăşesc ca pondere agricultura, iar avansul construcţiilor a fost in primele cinci luni de aproape 32%", a afirmat Ghizdeanu, citat de Mediafax.
AGRICULTURĂ. Canicula şi lipsa ploilor va afecta foarte mult agricultura, insă aceasta are o pondere sub 8% in PIB. "Dacă am inregistra o scădere de 10%-15% pe segmentul vegetal, atunci influenţa in PIB ar fi de pănă la 1%, dar impactul depinde de măsura in care seceta se va prelungi şi va afecta recolta de toamnă", a explicat preşedintele CNP. Seceta a afectat 1,7 milioane de hectare dintr-un total de 2,8 milioane de hectare insămănţate in toamnă, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Culturile de rapiţă pentru ulei sunt afectate in proporţie de 62,9%, grău şi secară 61,4%, orz şi orzoaică 60,2%, iar orzoaica de primăvară 37,6%.
CREŞTERI. Lucrările de construcţii au crescut cu 31,8% in primele cinci luni, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Această evoluţie a fost susţinută atăt de proiectele rezidenţiale, căt şi de cele nerezidenţiale. Creşterile s-au regăsit atăt la clădiri rezidenţiale (+34,8%), căt şi la clădiri nerezidenţiale (+34,6%) şi construcţii inginereşti (+29,9%), se arată intr-un comunicat al INS. Ca structură, au urcat toate categoriile, respectiv lucrări de construcţii noi (+32,6%), lucrări de intreţinere şi reparaţii curente (+30,9%) şi lucrări de reparaţii capitale (+30,2%).