x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consultanţă şi credite la proiecte UE se face prin licitaţii restrânse accelerate

Consultanţă şi credite la proiecte UE se face prin licitaţii restrânse accelerate

de Elena Stan    |    18 Sep 2011   •   09:49
Consultanţă şi credite la proiecte UE se face prin  licitaţii restrânse accelerate

Nivelul redus de accesare a fondurilor europene de catre institutiile de la noi din tara determina autoritatile sa modifice legislatia achititiilor publice. Astfel, pe viitor, institutiile publice vor contracta servicii de consultanta la lucrari deja atribuite, precum si credite de finantare a proiectelor UE prin licitatii restranse "accelerate", reducand termenul de depunere a ofertelor, procedura care poate limita numarul firmelor inscrise la licitatie.

Termenele aferente licitatiilor vor fi reduse pentru astfel de contracte si in cazul negocierii cu publicarea prealabila a unui anunt de participare.

Legislatia in vigoare stabileste ca licitatiile pot fi accelerate prin reducerea termenelor doar din "motive de urgenta", care nu sunt generate de actiuni sau inactiuni ale autoritatii contractante si nici de erori administrative. Astfel, perioada cuprinsa intre data transmiterii anuntului de participare si cea de depunere a ofertelor poate fi redusa de la 37 zile la 15 zile.

Un document guvernamental releva ca institutiilor publice le va fi permis sa deruleze mai rapid licitatii restranse si negocieri pentru diverse operatiuni, precum contractarea unui credit destinat finalizarii proiectelor finantate din fonduri europene. In acest caz, procedura va putea fi justificata prin faptul ca reducerea de la 30% la 10% a cotei de prefinantare a contractelor UE le impiedica sa efectueze plati catre operatorii semnatari ai contractelor de achizitie publica.

In vara acestui an, Guvernul a redus plafonul in limita caruia asigura prefinantarea proiectelor cu fonduri UE, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului.

Licitatii restranse accelerate vor putea fi initiate si la contractarea serviciilor de consultanta pentru realizarea unei lucrari aflate deja in executie, precum si la contractarea unei linii de finantare pentru investitii publice locale.

Operatiunea este argumentata in document prin "prevenirea aplicarii posibilelor corectii financiare de catre Comisia Europeana".

Accelerarea procedurilor de licitatie restransa si negociere va trebui sa tina cont de complexitatea contractelor ce urmeaza a fi atribuite, precum si de dificultatile de pregatire/obtinere a documentelor solicitate de catre autoritatea contractanta, astfel incat sa nu reprezinte "un impediment major" pentru depunerea ofertelor/candidaturilor de catre un numar suficient de operatori economici, se mai arata in document.

×