x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contrabanda cu ţigări reîncepe să crească

Contrabanda cu ţigări reîncepe să crească

de Daniela Ivan    |    28 Aug 2017   •   18:02
Contrabanda cu ţigări reîncepe să crească
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

În ciuda obiectivelor ambițioase asumate de către autorități, contrabandiștii au speculat cu succes incertitudinea creată de schimbările repetate de la nivelul instituțiilor de control. Piața neagră a țigaretelor a crescut, în luna iulie, la 16%, cu aproape un punct procentual mai mult decât în mai 2017.

Este prima creștere înregistrată în ultimele 11 luni. Regiunea Nord-Est rămâne și în luna iulie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, înregistrând o pondere de 38,4%. Regiunea Sud-Vest continuă să aibă o cotă ridicată a comerțului ilicit, de 22%. În luna iulie, cea mai substanțială creștere a pieței negre se înregistrează în partea de vest a țării (plus 6,3 puncte procentuale comparativ cu mai, până la 24,5%), în compensare cu scăderea din regiunea Nord-Vest, acolo unde în luna mai se înregistra cea mai abruptă creștere. Din punct de vedere al provenienței, categoria cheap whites (mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre - n.r.) deține în continuare cea mai mare pondere (59,7%), urmată de produsele provenite din Moldova (25,2%) și Ucraina (8,5%.), potrivit unui studiu Novel Research.

„După o scădere continuă timp de 11 luni, piața neagră crește din nou. Chiar dacă vorbim despre o majorare ușoară, de sub 1 p.p., perioada în care aceasta se manifestă este de natură să ne îngrijoreze, pentru că luna iulie este, de regulă, o lună cu niveluri joase”, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea contrabandei în continuare, sunt necesare mai multe schimbări legislative. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, este necesară clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria.

Comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în piețe, oboare sau stații de metrou. Poliția Locală și Jandarmeria nu au atribuții specifice pentru stoparea fenomenului

 

×