x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contracţia economiei României în acest an, de la 1,2% la 2%

Contracţia economiei României în acest an, de la 1,2% la 2%

17 Noi 2010   •   22:24

România va înregistra o contracţie economică de 2% în acest an, urmată de o revenire slabă anul următor, potrivit Economist Intelligence Unit, care a revizuit prognoza din septembrie, care anticipa o scădere a PIB de 1,2%.

"România se confruntă cu măsuri dure de austeritate şi estimăm o contracţie de 2% pentru acest an, urmată de o recuperare slabă anul viitor. Rezistenţa la reducerile de cheltuieli ar putea cauza instabilitate", avertizează EIU într-un raport privind perspectivele economice globale, citat de Mediafax.

Autorităţile române, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană estimează că economia se va contracta cu circa 2% în acest an, iar în 2011 va creşte cu 1,5%.

Pentru regiunea Balcanilor, care include România, Bulgaria, Serbia şi Croaţia, EIU anticipează o contracţie de 0,9% în acest an, urmată de o creştere de 2,7% anul următor. Menţinerea dezechilibrelor externe înseamnă că o serie de economii din Balcani rămân vulnerabile la crize. Statele din regiune sunt expuse, de asemenea, la efecte ale problemelor din Grecia, ca urmare a relaţiilor investiţionale, comerciale, bancare şi a remiterilor.

Europa Centrală şi de Est, compusă din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia, va avea o evoluţie pozitivă în 2010, respectiv creştere de 1,7%, urmată de o accelerare a avansului economic la 2,9% în anul următor.

×