x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Conturile bancare se europenizeaza

Conturile bancare se europenizeaza

24 Aug 2004   •   00:00

BUSINESS

De la 1 septembrie se va utiliza o noua numerotatie a conturilor bancare. Noile conturi vor contine 24 de cifre. Transferurile de bani intre persoane fizice sau firme nu se mai pot realiza, de la 1 septembrie, decat utilizand o noua numerotatie a conturilor bancare. Noile conturi contin 24 de cifre.
DANIELA IVAN

Potrivit Regulamentului BNR privind utilizarea codului IBAN (International Bank Account Number) in Romania, incepand cu 1 septembrie, clientii bancilor comerciale vor putea efectua plati si incasari interbancare interne si internationale folosind doar numere de cont in format IBAN. Punerea in aplicare a regulamentului presupune transformarea actualelor numere de cont ale clientilor in numere de cont in format IBAN. Masura este necesara pentru ca tara noastra sa utilizeze aceleasi conturi ca si celelalte tari europene. Noul format contine 24 de caractere care identifica in mod unic, la nivelul spatiului economic european, contul unui client la o institutie, cont utilizat in cadrul relatiilor interbancare.

APLICARE. Regulamentul emis de Banca Nationala prevede ca, de la 1 septembrie, bancile comerciale vor refuza executarea unor operatiuni folosind vechile numere de cont. Tot bancilor le-a revenit sarcina de a-si informa clientii cu privire la aceasta schimbare si de a comunica clientilor noile conturi. "Din 19 iulie 2004, toate ghiseele BRD - Groupe Societe Generale au oferit clientilor noul numar de cont in format IBAN, din 9 august acestea pot fi consultate pe site-ul Internet al BRD - Groupe Societe Generale. In plus, din 16 august, clientii bancii sunt instiintati si prin intermediul extraselor de cont asupra codurilor IBAN", se arata intr-un comunicat al institutiei. Acelasi lucru l-a facut si Banca Comerciala Romana, care a inmanat clientilor persoane juridice noile conturi o data cu extrasele de cont si a explicat cetatenilor consecintele acestei schimbari. Majoritatea bancilor au procedat similar.

DIFICULTATI. Cu toate acestea, problemele nu vor inceta sa apara. Firmele care utilizeaza facturi fiscale format A6 se vor trezi ca nu au loc pentru a trece toate cele 24 de caractere ale codului IBAN pe document. Specialistii din banci se tem ca aceasta inghesuiala ar putea conduce la erori, banii ratacindu-se si ajungand cu intarziere la clienti. Pe de alta parte, introducerea facturilor personalizate a impus tiparirea pe formular a tuturor datelor de identificare, inclusiv a contului bancar. Ce se va intampla cu firmele care s-au conformat si care si-au schimbat facturile normale cu cele personalizate? Vor fi nevoite sa le schimbe din nou pentru ca s-a schimbat numarul contului bancar sau se va accepta ca acestea sa fie scrise de mana pana la epuizarea stocului?

"Asteptam o decizie comuna a Ministerul Finantelor Publice si a Bancii Nationale", a declarat Dan Docan, directorul general al Imprimeriei Nationale, institutia care tipareste aceste documente. El a mai adaugat ca ar exista solutia sa se accepte scrierea de mana a contului bancar pana in ianuarie 2005, data de la care va fi obligatorie introducerea facturilor personalizate.

Si persoanele fizice care primesc bani in conturi din strainatate pot fi afectate daca nu comunica expeditorului noul cont IBAN.

FARA PROBLEME

"Noua codificare a conturilor a fost facuta pentru a respecta prevederile legislatiei comunitare. Nu va avea influenta asupra celor care si-au tiparit deja facturi personalizate, deoarece pe acestea nu exista un loc destinat codului IBAN, deci acesta va putea fi trecut oriunde pe factura", a explicat Adrian Vasilescu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romanei. El a adaugat ca noua numerotare inseamna de fapt ca la contul pe care il are o societate sau o persoana se aplica un indicator care reprezinta tara, banca, sucursala, pentru ca acestea sa fie recunoscute pe plan international.
×
Subiecte în articol: economic cont iban