x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CONVERGENŢA SPECIALIZĂRILOR GLOBALE / Migraţie accelerată în viitor

CONVERGENŢA SPECIALIZĂRILOR GLOBALE / Migraţie accelerată în viitor

de Diana Scarlat    |    12 Dec 2008   •   00:00

Ultimul studiu realizat de compania KPMG International, "Convergenţa Specializărilor Globale”, arată că tendinţele demografice determină accelerarea procesului de transfer al forţei de muncă specializată.



Conform studiului realizat de KPMG International, companiile din statele dezvoltate urmează să se confrunte cu un "import al forţeid e muncă” pe măsură ce generaţia aşa-numiţilor "Baby Boomers", născută în perioada imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial, atinge vârsta pensionării. Îmbătrânirea populaţiei va conduce la o scădere semnificativă a forţei de muncă specializate deoarece natalitatea este în scădere începând din 1960, ca urmare a schimbărilor sociale din anii 1960 şi a îmbunătăţirii metodelor contraceptive.

AVANTAJELE SĂRĂCIEI. Un nivel ridicat al ratei natalităţii se înregistrează însă în ţările în curs de dezvoltare. "Prin urmare, companiile trebuie să se gândească acum la provocarea de a se adapta acestor tendinţe demografice. Vor trebui să caute forţă de muncă specializată mai ales în statele în curs de dezvoltare, dar s-ar putea să fie nevoite să transfere personal specializat mai numeros între statele în care activează pentru a ajuta la educarea talentelor pe pieţele emergente.”, arată studiul. Departamentul International Executive Services (IES) din cadrul KPMG oferă sprijin companiilor pentru adaptarea la procesul de relocare a personalului dintr-un loc în altul, care necesită un management prudent bazat, pe o asistenţă temeinică.

ROMÂNIA ŞI VESTUL EUROPEI.
Mădălina Racoviţan, Senior Manager în cadrul Departamentului de Taxe şi coordonatoare a practicii locale IES arată că "din punct de vedere demografic, România este foarte diferită de ţările din vestul Europei. Aici nu a avut loc aceeaşi creştere a natalităţii după cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece sfârşitul anilor 1940 şi anii 1950 au reprezentat o perioadă foarte dificilă pentru România, odată cu ocupaţia sovietică şi instalarea regimului totalitar. Cu toate acestea, rata natalităţii a crescut semnificativ după 1966, când Nicolae Ceauşescu a interzis avorturile şi folosirea mijloacelor contraceptive şi a rămas ridicată până în anii 1980. De asemenea, în anii 1960 România nu a suferit aceleaşi schimbări sociale ca în vestul Europei şi, deşi rata angajării femeilor era ridicată, structurile familiale au rămas conservatoare până în 1989. Ca urmare a acestor factori, România nu se va confrunta cu aceeaşi scădere a forţei de muncă specializate care va afecta ţările occidentale începând cu aproximativ 2010. Astfel încât România ar putea oferi oportunităţi de recrutare interesante pentru companiile multinaţionale”.

GENERAŢIA Y. Aşa-numita "Generaţie Y”, născută în perioada 1976-1991 reprezintă copiii Baby Boomer-ilor care au crescut într-o perioadă de prosperitate în ţările dezvoltate. "Membrii acestei generaţii au, în general, o viziune mai globală decât predecesorii lor şi sunt, în mod caracteristic, interesaţi să lucreze în afara ţării în care s-au născut. Deseori amână implicarea într-o relaţie serioasă pentru mai târziu, preferând să călătorească.”, mai arată studiul. Această generaţie poate fi mai atractivă pentru anmgajatori chiar datorită mobilităţii mai mari. Generaţia Y are şi probleme, dovedindu-se mai puţin loială. Îşi schimbă cu mai multă uşurinţă angajatorii şi este imprevizibilă. "Astfel, angajatorii trebuie să facă eforturi mai mari pentru a reţine şi a dezvolta acest grup, pentru a le înţelege nevoile, de exemplu,  chiar prin a le oferi poziţii în străinătate. Aceştia vor trebui, de asemenea, să elaboreze strategii pentru a asigura o tranziţie cât mai uşoară în momentul în care acest personal se va întoarce dintr-o locaţie exotică străină la rutina biroului din ţara de origine”, explică Mădălina Racoviţan.

IMPLICAŢII FISCALE. Mobilitatea forţei de muncă va atrage după sine situaţii mult mai complexe din punct de vedere fiscal pentru firme: probleme legate de impozite şi de asigurări sociale. În acest context, "companiile ar trebui să se asigure că respectă toate reglementările legale din ţările în care operează şi, de asemenea, să găsească cele mai eficiente structuri  fiscale, atât la nivelul companiei cât şi la nivelul personalului său.”, arată studiul. KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. ÎşI desfăşoară activitatea în 145 de ţări şi are 123.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume.

×
Subiecte în articol: economic