x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Copiii capata educatie privata

Copiii capata educatie privata

19 Noi 2004   •   00:00

ECONOMIC
AFACERE - Parintii isi trimit odraslele la gradinite particulare Educatori specializati, profesori vedete de teatru sau muzica, transport cu microbuze, supraveghere video. Gradinitele private conving tot mai multi parinti cu dare de mana sa-si lase copiii in grija lor.
GABRIEL PREDA

PRETURI. Pentru 100 - 300 de euro, micutii sunt ingrijiti de educatori particulari
Cresterea nivelului de trai si schimbarea mentalitatii populatiei in privinta invatamantului particular au dus la inmultirea gradinitelor private. "In ultima vreme, numarul gradinitelor particulare a crescut, deoarece mentalitatea parintilor s-a schimbat, in sensul ca au capatat tot mai multa incredere in invatamantul particular", ne-a declarat Andreea Fatu, directorul Gradinitei Junior. Gradinitele particulare ofera in plus fata de cele de stat o serie de avantaje, principalul fiind numarul redus de copii dintr-o grupa. Astfel, un educator de la o gradinita particulara se ocupa de 10-15 copii, pe cand la stat, intr-o grupa pot fi si 30 de copii. "Deoarece grupele au mai putini copii, micutii pot fi mai bine pregatiti, iar educatorul are timp sa se ocupe de educatia copiilor", a adaugat Andreea Fatu.

PRETURI. Un astfel de tratament costa. Tarifele percepute de gradinitele private variaza intre 100 si 300 de euro/luna in functie de zona unde este amplasata unitatea de invatamant, serviciile oferite, dotarile si programele optionale pentru micuti. Astfel, parintii vor scoate din buzunar in jur de 50 de euro pentru a asigura transportul micutilor cu microbuzul gradinitelor. In acest pret este inclusa si organizarea de diferite excursii.

PROFESORI VEDETE. Unele gradinite particulare le ofera micutilor ore optionale, tinute de profesori specializati. La Ada Kindergarten, copiii fac muzica cu Catalin Crisan si actorie cu Andreea Sofron. "O noutate adusa de noi este faptul ca prescolarii pot fi urmariti in direct prin Internet, gradinita avand montate camere de luat vederi in fiecare sala", a spus Alina Stefanescu, directorul institutiei.

ACREDITARE. Inainte de a va trimite copilul la o gradinita particulara ar fi bine sa verificati daca aceasta este acreditata. Evaluarea si acreditarea este facuta de Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar (CNEAIP). "Gradinitele particulare sunt subordonate direct Inspectoratelor Scolare ale fiecarui sector si au parte de aceleasi controale pe linie de resurse umane, ca si cele de stat. Avantajul unitatilor particulare este dat doar de numarul scazut al copiilor repartizati pe grupe", ne-a declarat Conona Petrescu, inspector scolar pe probleme de invatamant preprimar al Sectorului 6.

AFACEREA. Intr-o astfel de afacere, investitia este destul de ridicata, de peste 35.000 de euro, pentru o gradinita modesta. Pentru cele mari se poatre vorbi numai de investitii de peste 100.000 de euro. Indispensabil pentru o asemenea afacere este imobilul care va trebui amenajat corespunzator. Acesta trebuie sa fie incapator, sa aiba mai multe sali de clasa, un loc de joaca pentru copii, eventual intr-o curte, de asemenea amenajata.

Trebuie investit apoi in decorarea salilor cu mobilier corespunzator, in amenajarea bucatariilor, si nu in cele din urma, in personal. Cum salariile primite de educatori sunt aproape duble decat cele primite la invatamantul de stat, gradinitele private au reusit sa "fure" personal specializat.

GRADINITE DE STAT
DEPRINDERI. Micutii sunt invatati sa socializeze
Spre deosebire de unitatile de invatamant particulare, gradinitele de stat sunt obligate sa-si realizeze activitatile cu copiii, avand la dispozitie mult mai putine fonduri si dotari. "Gradinitele de stat se adreseaza copiiilor din toate mediile sociale, realizandu-se astfel o socializare intre copiii care provin din familii mai instarite si copii ai caror parinti nu au o situatie materiala buna", a spus Daniela Nicula, director al Gradinitei 246 din Bucuresti. "Exista o mare diferenta intre gradinitele de stat si cele particulare. La noi, care suntem o unitate de invatamant cu program prelungit, se plateste doar hrana, care inseamna 50.000 de lei pe zi, si asta numai cu acordul comitetului de parinti. Din punct de vedere al calitatii educatiei nu sunt deosebiri, doar ca noi trebuie sa ne descurcam cu mai putin. O educatoare trebuie sa stie sa cante, sa picteze, pe cand la particulara toate aceste activitati se fac cu profesori specializati" a completat Daniela Nicula.
×
Subiecte în articol: economic stat gradinitele particulare