x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Corupţia îi ţine pe români în străinătate

Corupţia îi ţine pe români în străinătate

de Daniela Ivan    |    05 Oct 2017   •   19:30
Corupţia îi ţine pe români în străinătate

Mai mult de jumătate dintre românii plecaţi din ţară s-ar întoarce acasă , însă se tem de corupţia din România. Ei ar vrea să vină să investească în turism şi agricultură.

Cei mai mulţi sunt românii din Italia (68%), din Marea Britanie (63%) şi cei mai puţini cei din Germania şi Statele Unite (43%), potrivit un studiu comandat de RePatriot şi realizat de Open-I Research. Principalul motiv pentru care doresc să se întoarcă este regăsirea “cuibului”, 68% spun că vor să fie “din nou acasă'.

“ Foarte promiţător, 47% vor să facă ceva pentru România, iar 39% vor să înceapă o afacere în ţară. Dintre românii din Marea Britanie care vor să se întoarcă în ţară, 56% vor să înceapă o afacere. Ei se declară optimişti cu privire la potenţialul de schimbare al României şi, în plus, vor să folosească aici lucrurile pe care le-au învăţat şi să ajute la schimbarea în bine a mentalităţii româneşti”, se arată în studiul citat.

Totuşi, neîncrederea în clasa politică şi corupâia din România îi împiedică  deocamdată să vină. “ Corupţia, birocraţia şi neîncrederea în clasa politico-administrativă sunt principalele bariere pentru repatrierea prin antreprenoriat. Încercăm să micşorăm aceste bariere prin puterea exemplului”, a spus Marius Bostan, iniţiatorul RePatriot. Adina Nica, managing director Open-I Research a precizat că dintre românii care nu vor să se întoarcă în ţară (43% din românii emigraţi), 82% declară că principalul motiv este corupţia şi 70% clasa politică.

Peste 71% dintre românii din străinătate au transferat bani în ţară în ultimele 12 luni, procentul cel mai mare se înregistrează la emigranţii din Spania, 78% 

×
Subiecte în articol: romani strainatate