x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Costul creditarii va deveni transparent

Costul creditarii va deveni transparent

11 Mai 2004   •   00:00

Romanii care vor lua credite de consum sau pentru locuinte vor afla inainte de semnarea contractului care este costul total al achizitiei si vor putea alege oferta cea mai avantajoasa.

DANIELA IVAN

Astazi, comisia economica din Camera Deputatilor va discuta impreuna cu reprezentanti ai Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor si ai sistemului bancar proiectul legii privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum. Acesta va fi extins si asupra imprumuturilor pentru locuinte de tipul celor ipotecare si imobiliare, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). El a facut aceste declaratii la conferinta „Banking On Romania", organizata la Bucuresti de revista The Banker si Financial Times, impreuna cu Banca Comerciala Romana. Aceasta reglementare este o recomandare UE, care va deveni o obligatie in momentul aderarii, insa Romania a decis sa aplice aceasta lege cat mai repede, deoarece toti locuitorii Uniunii Europene beneficiaza de o astfel de protectie.

Compararea ofertelor

Ce beneficii va aduce aceasta lege romanului? „Contractele de credit nu vor mai putea sa aiba costuri ascunse si se va ajunge la o standardizare a ofertelor si a tipului de contact de credit", a mai spus Ghetea. El a mai declarat ca oamenii vor putea astfel sa prospecteze piata, sa ia oferte de la mai multe banci si sa le compare pentru a semna in cunostinta angajamentul fata de banci. Si bancile sunt interesate in aparitia acestei legi. „Orice banca vrea sa-si protejeze clientii si sa nu aiba credite restante si acesta este motivul pentru care este bine ca potentialul client sa stie exact care este costul creditului. Noi la BCR avem afisata dobanda si toate comisioanele aferente creditelor", a declarat Nicolae Danila, presedinte executiv la BCR.

Rambursarea anticipata, penalizata

O veste mai putin placuta pentru consumatorii de credite este ca bancile nu vor mai accepta platile anticipate fara penalitati. Vestea buna este ca aceste penalitati vor fi mentionte in contractele de credite. „Este normal ca noi sa percepem aceste penalitati. Daca accept rambursarea anticipata, eu banca s-ar putea sa fiu in imposibilitatea sa-mi onorez obligatiile catre cei care au depus banii la mine", a spus Ghetea. Actul normativ vine sa reglementeze o piata de aproape un miliard de dolari si sa protejeze consumatorii, care trebuie sa cunoasca efortul financiar suplimentar aferent cumpararii de bunuri cu plata in rate lunare.

Scad dobanzile

Dobanzile ar putea scadea pe masura ce inflatia si deficitul de cont curent vor cobori, a spus Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). El a explicat ca pana in martie 2005, data potentiala la care se vor liberaliza fluxurile de capital, dobanda trebuie sa fie mult mai coborata decat acum. „Trebuie sa avem o dobanda care sa nu genereze efecte speculative in momentul in care cetatenii nerezidenti vor putea sa faca depozite la termen in lei in tara noastra", a spus Popa.

×
Subiecte în articol: economic