x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Costuri reduse la recrutare

Costuri reduse la recrutare

de Diana Scarlat    |    24 Feb 2012   •   21:00
Costuri reduse la recrutare

Angajatorii gasesc solutii inovative pentru a reduce costurile cu recrutarea angajatilor, pe timp de criza. In timp ce unii isi cauta angajatii prin retelele de socializare, conform unui studiu lansat de MyJob, altii prefera sa-si atraga viitorii angajati inca de pe bancile scolii.

Romania sufera in ultimii ani de lipsa specialistilor in domeniul tehnic, din cauza ideii preconcepute conform careia o cariera se poate construi exclusiv dupa absolvirea unei facultati, eventual intr-un domeniu umanist. Asa s-a ajuns la lipsa totala de corelare intre scoala si piata fortei de munca si la lipsa profesionistilor pe domeniile tehnice. Pentru a reduce cat mai mult aceste carente, mai multi industriasi s-au aso­ciat pentru a implementa un proiect cofinantat din fon­duri europene, destinat pregatirii practice a mun­citorilor si inginerilor, iar de castigat vor avea atat viitorii angajati, care participa la aceste cursuri, cat si angajatorii, care isi pot forma astfel, cu un cost minim, personal calificat de cea mai buna calitate.

Asociatia Producatorilor, Distribuitorilor si Detinatorilor de Cazane de Apa Calda, Fierbinte si de Abur, de Aparate pentru Incalzire Consumatoare de Combustibil si Echipamente sub Presiune din Romania a lansat, in parteneriat cu Univer­sitatea Politehnica din Bucuresti – Facultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei si Target Romania, proiectul 'Construieste-ti inteligent, din timp, cariera profesionala!', cofinantat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013. Proiectul urmareste sa creeze o retea de institutii de invatamant de specialitate (licee si universitati) si companii care activeaza in piata de profil, in vederea facilitarii unui transfer de know-how de la profesionisti catre elevi sau studenti, astfel incat acestia sa se poata integra mai usor in piata muncii, in momentul in care isi termina studiile.

'In orasele de provincie, proiectul nostru a avut un impact foarte mare, insa elevii nu au fost la fel de receptivi in Bucuresti. Din acest motiv, in partea a doua a proiectului incercam sa aflam ce-si doresc elevii. In provincie sunt mai saraci si vad in acest proiect o posibilitate de a se angaja mai repede', a explicat Dan Silviu Chirita, presedintele Asociatiei, cu ocazia conferintei 'Stagiile de practica – o rampa de lansare de la scoala la o viata profe­sionala activa', care s-a desfasurat miercuri, 15 fe­bruarie, la Bucuresti.

Dintre cei 2.350 de elevi si studenti implicati in proiect, pana in prezent au participat la stagiile de practica 180 de elevi de la 11 Colegii Tehnice si Grupuri Scolare Industriale si peste 100 de studenti de la Universitatea Politehnica Bucuresti, care au facut stagii de practica la 13 companii partenere. Mai mult, peste 1.000 de elevi din 21 de Colegii Tehnice si Grupuri Scolare Industriale din Bucuresti, Buzau si Ploiesti si apro­ximativ 50 de studenti au beneficiat de consiliere profesionala gratuita pentru a-si defini eficient traseul profesional.

×
Subiecte în articol: economia