x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Costurile - ținute la secret, amenințările cu creşterea tarifelor RCA - lansate la vedere

Costurile - ținute la secret, amenințările cu creşterea tarifelor RCA - lansate la vedere

de Adrian Stoica    |    02 Apr 2018   •   12:10
Costurile - ținute la secret, amenințările cu creşterea tarifelor RCA - lansate la vedere
Sursa foto: DIANA OROS

Intenţia declarată a Autorităţii de Supraveghere Financiară de a înfiinţa corpul constatatorilor de daună independenţi nu este pe placul companiilor de asigurări. Deşi ele susţin că odată cu apariţia constatatorilor de daună independenţi preţul poliţelor RCA va creşte, Asociaţia Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor (APRD) afirmă că astfel preţul mediu al unei daune s-ar putea reduce cu aproximativ 3o%.

 

În momentul de faţă, pagubiţii RCA îşi pot efectua constatarea avariilor doar la firmele de asigurări prin intermediul inspectorilor de daună angajaţi ai acestora. Practic, asiguratul nu îşi poate alege constatatorul de daune, acesta fiind cel indicat de către firma de asigurări.  Deşi au lansat în spaţiul public avertismentul că va creşte preţul RCA, asigurătorii nu a adus niciun argument în susţinerea acestei poziţii şi nu a facut publice costurile pe care le au cu actuala structură teritorială de daune. “Eu cred că actualele costuri pe care le au asigurătorii cu reţeaua proprie de angajaţi pot fi reduse şi urmează să analizăm cât ar fi economia realizată prin liberalizarea acestei meserii”, ne-a declarat Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreşedintele ASF. Potrivit unei analize realizate de APRD, de la începutul acestui an au fost deschise 30.000 de dosare de daună, iar cheltuielile cu constatarea s-au ridicat la 3,38 milioane de euro, de unde rezultă un cost mediu de 112 euro/ dosar de daună. Conform datelor APRD, cele mai mari cheltuieli sunt cu personalul, în condiţiile în care salariul unui membru al board-ului asigurătorului este de  7.100 euro/net, cel al unui director de daune adjunct este de 2.800 euro/net, iar bonusurile-primele  conducerii şi personalului auxiliar sunt de 8.333 euro net/lună. De asemenea, costurile cu softurile de gestiune a dosarelor sunt de 25.000 euro/lună (fără TVA), iar întreţinerea celor 41 de birouri teritoriale unde îşii desfăşoară activitatea inspectorii de daună costă 18.450 euro/lună (fără TVA).

 

4.200 de euro net pe lună este în medie salariul unui director de daună în cadrul unei companii de asigurări

 

Miza respingerii proiectului ASF privind corpul constatatorilor de daună independenţi de către asigurătorii este netransparentizarea costurilor cu despagubirea la care pagubiţii RCA au dreptul.

×
Subiecte în articol: rca