x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Coşul minim de consum pentru un trai decent: 10.450 lei/lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii

Coşul minim de consum pentru un trai decent: 10.450 lei/lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii

de Redacția Jurnalul    |    23 Oct 2024   •   12:30
Coşul minim de consum pentru un trai decent: 10.450 lei/lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii
Sursa foto: Unsplash.com

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii a crescut în 2024 cu 4,7% față de anul precedent, ajungând la 10.450 lei pe lună, conform unui raport al Fundației Friedrich Ebert România și Sydex România. Acest raport actualizează costurile la nivelul lunii septembrie 2024, în comparație cu septembrie 2023.

Diferențe între structurile familiale

Pentru o familie de doi adulți și un copil, costul coșului de consum se ridică la 8.586 lei pe lună, în timp ce pentru un cuplu fără copii acesta este de 6.435 lei lunar. În cazul unei persoane adulte singure, suma necesară pentru un trai decent este de 3.972 lei pe lună.

Cauzele majorării costurilor

Raportul subliniază că această recalculare a fost realizată pe baza indicilor de prețuri furnizați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2024, în comparație cu aceeași lună din 2023. Principalele creșteri au fost înregistrate la capitolele alimentație și achiziția unei locuințe, cu majorări de peste 100 de lei pe lună în fiecare caz. Singura excepție de la tendința de creștere a fost înregistrată în cheltuielile legate de locuință, precum utilitățile și întreținerea.

Ce include coșul minim de consum pentru un trai decent

Coșul minim pentru un trai decent acoperă nu doar nevoile esențiale de supraviețuire, cum ar fi adăpostul și alimentația, ci și o gamă largă de cheltuieli curente. Acestea includ îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul, comunicațiile, recreerea, precum și posibilele cheltuieli neprevăzute, cum ar fi evenimentele familiale sau problemele de sănătate.

„Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii - adăpost, alimentaţie - coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.)", se scrie într-un comunicat. 

×
Subiecte în articol: Coșul minim de consum trai decent