Magnaţii ruşi au pierdut 230 de miliarde de dolari în ultimele cinci luni în cea mai mare criză din ultimii zece ani din cauza plecării investitorilor de pe bursele de la Moscova ca urmare a nevoii de bani din Vest. Suma pierdută este de patru ori mai mare decât averea lui Warren Buffett, cel mai bogat om planetei. Numai din august până acum, băncile şi fondurile de investiţii au retras 74 de miliarde de dolari.
Magnaţii ruşi au pierdut 230 de miliarde de dolari în ultimele cinci luni în cea mai mare criză din ultimii zece ani din cauza plecării investitorilor de pe bursele de la Moscova ca urmare a nevoii de bani din Vest. Suma pierdută este de patru ori mai mare decât averea lui Warren Buffett, cel mai bogat om planetei. Numai din august până acum, băncile şi fondurile de investiţii au retras 74 de miliarde de dolari.
De la Oleg Deripaska, magnatul aluminiului, până la Roman Abramovici, patronul clubului Chelsea, toţi miliardarii ruşi au "cotizat” în contul uraganului financiar generat în SUA şi extins pe tot Globul. Averea primilor 25 de miliardari ruşi, calculată de Forbes a scăzut cu 62% între 19 mai şi 6 octombrie, conform calculelor bazate pe valoarea acţiunilor pe care aceştia le au. Pierderea e de 4 ori mai mare decât averea celui mai bogat om al planetei, guru-ul de pe Wall Street Warren Buffett, transmite Bloomberg.
Bursa moscovită MICEX a scăzut cu 61% de la vârful din mai. Criza globală de lichidităţi, războiul cu Georgia şi scăderile de pe bursele de mărfuri ca urmare a perspectivelor de reducere a consumului, au determinat investitorii să retragă 74 de miliarde de dolari din Rusia numai de la începutul lui august, potrivit BNP Paribas.
Dacă la criza din 1998, devalorizarea rublei a distrus economiile majorităţii populaţiei, în aceste vremuri pierderile distrug averile celor mai bogaţi ruşi.
"Atunci a fost un transfer masiv de bogăţie în mâinile oligarhilor” a spus Mark Mobius, directorul executiv al Templeton Asset Management, care deţine acţiuni de 30 de miliarde de dolari în pieţele în curs de dezvoltare. "Acum totul merge în sens invers” a completat el.
Scăderi la super-ofertă
Oleg Derupaska, de 40 de ani, patron al celui mai mare producător de aluminiu din lume- Rusal, şi cel mai bogat rus a pierdut mai mult de 16 miliarde de dolari în ultimele săptămâni după ce a fost forţat să cedeze acţiunile deţinute la Hochtief AG şi Magna International Inc. Roman Abramovici, 41 de ani, şi boss-ul gigantului Evraz Group, a pierdut 20 de miliarde de dolari numai din acţiuni, excluzând devalorizările de proprietăţi şi a numerarului pe care-l are la dispoziţie.
Cel mai mare pierzător este, însă, Vladimir Lisin, 52 de ani, vânător pasionat şi şeful Clubului Rus de Vânătoare, şi-a diminuat averea cu 22 miliarde de dolari din cauza devalorizării celor 85% pe care îi deţine la Novolipetsk Steel. Acţiunile rivalului Evraz au scăzut cu 83%, ceea ce a dus la scufundarea averii fondatorului Alexander Ambramov de la 13,4 miliarde de dolari la doar 2,2 miliarde de dolari. Cel mai mare producător rus de oţel, Severstal, a scăzut şi el la bursă, tăind averea acţionarului majoritar Alexei Mordashov, 43 de ani, până la 5,3 miliarde de dolari.
Deprecierea miroase a petrol
"Ar trebui să ne scoată pe toţi din lista Forbes” a spus şi Alexader Lebedev, cel care era al 39-lea rus ca bogaţie în topul din luna mai. Lebedev, de 49 de ani, deţine 30% din gigantul rus de stat Aeroflot. El dat vina într-un interviu din august pe conflictul din Georgia, care a dus la scăderea cu 40% a titlurilor, scădere ce l-a sărăcit.
Directorul executiv de 58 de ani al Lukoil, Vagit Alekperov, ce deţine 20% din societate, a doua companie rusă ca mărime după Gazprom, mai are acum doar 7,2 miliarde de dolari faţă de 19,5 miliarde, cât deţinea anterior. Averea lui Leonid Fedun, mâna dreaptă a lui Alekperov a scăzut la 3 miliarde de dolari, de la 8,4 miliarde. Ambii au anunţat, însă, că vor continua să cumpere mai multe acţiuni ale Lukoil.
Dmitry Rybolovlev, de 41 de ani, care controlează OAO Uralkali şi deţine 20% din OAO Silvinit, singurii producători de potasiu din Rusia, a pierdut aproape 12,8 miliarde de dolari lăsându-l cu doar 4,1 miliarde de dolari. De asemenea, partenerii Alfa Group, care deţine 50% din TNK-BP, au pierdut şi ei. Mikhail Fridman, German Khan, şi Alexei Kousmichoff, care erau înainte cotaţi ca fiind al 7-lea, al 10-lea şi respectiv al 17-lea în vechiul top, au pierdut în total 12,1 miliarde de dolari. Alfa Group deţine, pe lângă titlurile la TNK- BP, şi operatorii de telefonie mobilă VimpelCom în Rusia, Turkcell Iletisim Hizmetleri AS din Turcia, lanţul de magazine X5 Retail Group şi grupul media CTC.
A ieşit la timp şi cu toţi banii
Cel puţin un miliardar rus a prevăzut situaţia şi a ieşit din afaceri la timp, cât să nu-şi piardă avere. Mihail Prokhorov, de 43 de ani, şi-a vândut cei 25% din Norilsk Nickel către gigantul Rusal al lui Deripaska în aprilie, exact înainte ca acţiunile companiei să scadă, pentru o sumă care nu este publică. Valoarea bursieră acestor acţiuni a scăzut de la 13 miliarde de dolari până la 3,38 miliarde de dolari, ceea ce mai adaugă o pierdere de 9,6 miliarde de dolari în tolba lui Deripaska. Ziarele Kommersant şi Vedomosti au precizat pe surse apropiate tranzacţiei că Prokhorov a primit 7 miliarde de dolari cash. În septembrie a cumpărat jumătate din Renaissance Capital pentru 500 de milioane de dolari, evaluând toată societatea la un miliard de dolari, de patru ori mai puţin decât valoarea sa.
"Poţi să cumperi acum întregul pachet de acţiuni de pe Burse din sectorul energetic rus doar cu capitalizarea Coca Cola, şi să mai şi rămâi cu mărunţis pentru a cumpăra toate băncile ruse” spune Michael Hartnett, strateg pentru acţiunile pieţelor emergente la Merrill Lynch.
"Daţi banii înapoi”
Problemele Rusiei sunt din ce în ce mai mari iar băncile practic ţipă după ajutor. Vineri, Rosevrobank, o bancă medie a cerut clienţilor săi să plătească imediat decât să rişte scăderea preţurilor de pe piaţa imobiliară cu 30%. "Avertizăm clienţii că ei se află într-o situaţie de criză, că noi suntem în această situaţie cu ei, şi că amândouă părţile avem nevoie să creăm un stâlp de încredere” a spus Elena Safyanova, directorul de comunicare al băncii, citat de Reuters. Având în vedere criza de lichidităţi de pe plan mondial, foarte multe companii ruse, de la cele mai mari conglomerate până la cele mai mici magazine au luat măsuri disperate de a face rost de bani. Acum câteva zile banca RZD, gigantul rus de stat din domeniul căilor ferate a cumpărat banca KIT Finance cu 3 euro într-o afacere în care Gazprombank garantează mai multe împrumuturi.
Câteva bănci ruse au îngheţat împrumuturile ipotecare după ce un număr tot mai mare de analişti prezic că bula imobiliară ce s-a format în jurul pieţei imobiliare din Moscova se va sparge. Divizia moscovită a Unicredit compara recent piaţa imobiliară din Rusia cu cea din SUA într-o notă către investitori, atrăgând atenţia asupra creşterii preţurilor şi a creditării riscante, care au condus la colapsul american şi la infectarea economiei mondiale.
Producătorii ruşi de petrol şi gaze au cerut şi ei sprijin de la stat deoarece trebuie să plătească inapoi creditele luate de la băncile occidentale pentru expansiunea lor. Premierul Vladimir Putin a promis 50 de miliarde de dolari pentru Gazprom, Lukoil, Rosneft şi TNK- BP.
Citește pe Antena3.ro