x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cota unică, scăzută de Senat la 10%

Cota unică, scăzută de Senat la 10%

de Aniela Nine    |    23 Noi 2010   •   18:42
Cota unică, scăzută de Senat la 10%
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

138956-cs-20101014154741009.jpgParlamentarii PDL lucrează împotriva propriului Guvern. După ce luna trecut s-au dat în stambă cu reducerea TVA la alimente de la 24% la 5% şi cu neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, ieri, reprezentanţii coaliţiei aflate la guvernare au mai făcut o boacănă. Una care poate costa statul un miliard de euro. Măsura ar putea înfuria Fondul Monetar Internaţional  şi Comisia Europeană, care au cerut recent asigurări ca astfel de derapaje să nu mai existe.

Senatorii au adoptat ieri cu 45 de voturi pentru, 31 de voturi împotrivă şi 8 abţineri reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10% la veniturile provenite din salarii, activităţi indepedendente, investiţii, pensii şi chirii. Iniţiativa legislativă aparţine unui grup de senatori ai PDL, care au susţinut nevoia atragerii de investiţii în România, în condiţiile în care ţările vecine au cote de impozitare de 10%. Propunerea legislativă a fost semnată şi de ministrul Economiei, Ion Ariton, prezent şi la dezbateri, care a precizat ulterior că nu a votat în favoarea legii. La vot nu toţi pedeliştii au susţinut iniţiativa legislativă. Astfel, dintre aceştia, doar 6 au mai votat “pentru” proiectul legislativ, în timp ce alţi 26 de senatori ai democrat-liberalilor au dat un vot împotrivă. Proiectul a mai întrunit însă încă trei voturi “pentru” şi din partea senatorilor UDMR. Iulian Urban, alt iniţiator, a argumentat că diminuarea la 10% a cotei unice de impozitare va duce la majorarea încasărilor la bugetul de stat, dar va genera şi creştere economică, prin relaxarea fiscală.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a precizat că Guvernul nu susţine iniţiativa, motivul fiind impactul bugetar negativ, de aproximativ 1% din PIB. Asta înseamnă circa un miliard de euro care zboară din puşculiţa Executivului după ce s-a chinuit atât să strângă cureaua, inclusiv prin reducerea salariilor bugetarilor cu 25% sau cu 15% a unor ajutoare sociale. Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat după votul din Senat că Executivul elaborează proiectul bugetului de stat pe anul 2011 pe baza cotei de 16%. “Guvernul a elaborat strategia fiscal-bugetară şi elaborează bugetul de stat pentru 2011 pe baza cotei de 16%, atât la impozitul pe profit, cât şi la impozitul pe venit. Deci noi nu susţinem reducerea cotelor de impozit”, a declarat Gheorghe Ialomiţianu. Întrebat despre faptul că iniţiativa legislativă a fost semnată inclusiv de actualul ministru al Economiei, Ion Ariton, ministrul de Finanţe a făcut apel la răbdare, până la votul final din Camera Deputaţilor. “Eu sunt convins că în Camera Deputaţilor această iniţiativă legislativă va fi respinsă”, a spus Ialomiţianu.

El a mai afirmat că proiectul bugetului de stat pentru 2011 va fi prezentat Parlamentului după adoptarea legilor care stau la baza elaborării bugetului, în principal legea salarizării unitare şi legea pensiilor.

Guvernul are de atins o ţintă de deficit de 4,4% anul viitor faţă de 6,9% în acest an. Pentru încadrarea în ţintă, Executivul a redus din luna iulie salariile cu 25% în sectorul public şi cu 15% unele servicii sociale. Ba mai mult, deşi a promis că reducerea salariilor bugetare este doar pe şase luni, proiectul legii salarizării unitare prevede o creştere doar de 15% faţă de nivelul actual, astfel că salariile vor fi oricum cu 13,75% sub nivelul de dinaintea tăierilor. Guvernul s-a angajat în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI că va lua “măsuri compensatorii”, în cazul în care “strategia fiscală” va fi perturbată în perioada următoare.

 

Austeritate versus populism

PDL a mai provocat un scandal luna trecută, când a votat pentru reducerea TVA la alimente de la 24% la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Numai prin reducerea TVA la alimente la 5% veniturile la bugetul de stat s-ar fi redus cu aproape 2 miliarde de lei, iar neimpozitarea pensiilor mai mici de 20 de milioane de lei vechi ar fi făcut o gaură de alte 4 miliarde de lei. FMI a recomndat României ca fiscalitatea să rămână stabilă, la nivelurile actuale. Dacă acest proiect a fost iniţiat de parlamentari PSD, PC şi PNL, cel privind reducerea cotei unice la 10% are iniţiatori PDL. În vară, un grup de parlamentari PDL a mai venit o dată cu ideea reducerii cotei unice de la 16% la 12% sau la 10%, operaţiune gândită atunci pentru toate veniturile nu doar pentru unele, aşa cum prevede noul proiect. Un punct procentual de reducere a cotei unice este echivalent cu un miliard de euro mai puţini de încasat. Numai că FMI a spus că sistemul de impozitare nu ar trebui modificat.

×
Subiecte în articol: guvern senat economia cota unică