Turiştii români preferă să petreacă Crăciunul în oraşe sau staţiuni cu zăpadă, precum Laponia, Viena sau Roma, recunoscute pentru târgurile de Crăciun, în timp ce Revelionul perfect este la soare, la mare, la căldură, destinaţiile preferate fiind Dubai şi Istanbul, potrivit unui studiu realizat de o agenţie de turism online. „Românilor le place să călătorească şi observăm de la an la an că încep să înlocuiască destinaţiile clasice de Crăciun, din ţară, cu pachete avantajoase în destinaţii internaţionale, faimoase pentru târguri, pârtii de schi şi alte evenimente tematice de iarnă. Iar dacă de Crăciun le place zăpada, de Revelion se îndreaptă spre destinaţii exotice, însorite, precum Dubai sau Istanbul, a declarat Remus Vişan, directorul companiei care a realizat studiul.
Oferte pentru toată lumea
Turistul român care vrea să petreacă un Crăciun în afara ţării plăteşte în medie 800 de euro de persoană, cam acelaşi preţ ca şi anul trecut, iar pentru Revelion, bugetul mediu ajunge la circa 600 de euro de persoană pentru un pachet ce include transport, cazare, masă şi diverse circuite. Chiar dacă este cea mai scumpă destinaţie, Laponia, în Finlanda, este şi cea mai bine vândută de agenţia de turism, cu preţuri începând de la circa 1.700 euro pentru un pachet complet cu patru nopţi de cazare la un hotel de patru stele, patru cine festive, trei prânzuri, excursii tematice în fiecare zi, bilete de avion şi taxe de transport incluse. Preţurile pentru un Crăciun în Viena, Austria, încep de la 210 euro şi includ, printre altele, trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cină de Crăciun şi bilet la concertul extraordinar de Crăciun al Wiener Hofburg Orchester. Cele mai scumpe pachete pentru Revelionul 2015, dar şi cele mai solicitate, sunt cele din Dubai, care încep de la 1.000 euro de persoană pentru şapte nopţi la patru stele şi pot urca până la peste 3.000 de euro de persoană pentru şapte nopţi la cinci stele, taxe de transport, masă şi circuite incluse.
Chartere locale
Dacă în urmă cu câţiva ani, românii erau nevoiţi să vină la Bucureşti pentru a zbura cu un charter către destinaţia aleasă, acum agenţiile au extins ofertele de zboruri directe din toate oraşele mari din ţară.
„Avem chartere din Bucureşti, Bacău, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi şi Satu Mare, dar şi din Chişinău, iar anul viitor vom avea trei oraşe în plus. Românii vor curse charter din oraşele lor, şi nu să vină pentru a lua avionul din Bucureşti. La fel se întâmplă şi în cazul circuitelor. Extinderea companiilor low-cost în oraşele din ţară ne permite să avem circuite din cât mai multe zone“, a declarat Alin Burcea, proprietarul unei agenţii de turism.