x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditarea, franata de normele BNR

Creditarea, franata de normele BNR

de Adrian Mihai    |    10 Feb 2006   •   00:00
Creditarea, franata de normele BNR

Creditele nu se mai ieftinesc, iar dobanzile la depozite poate ca se vor mari. Deprecierea monedei euro este stimulata. Acestea sunt cele mai probabile efecte ale ultimelor decizii ale Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Consiliul BNR a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara cu un punct procentual la nivelul de 8,5%. De asemenea, BNR a hotarat continuarea atragerii de depozite din partea bancilor comerciale cu scopul de a steriliza excesul de lichiditate de pe piata monetara interna. Vestea este buna pentru bancheri, care isi vor putea plasa banii la BNR la dobanzi mai avantajoase. Acest fapt le-ar putea diminua interesul pentru creditare. Astfel, dobanzile la creditele in lei nu vor mai avea motive sa scada.

VALUTA. Nici creditele in valuta nu o vor duce mai bine. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit va creste de la 35% la 40%. Aceasta inseamna ca bancile vor avea bani mai putini si deci mai scumpi pentru creditarea in valuta. Aceste masuri vizeaza "mentinerea masurilor prudentiale de temperare a expansiunii creditului neguvernamental, in special a componentei sale in valuta", dupa cum se arata in comunicatul de presa al BNR. Obiectivul acestor masuri este de a diminua rata inflatiei. Cresterea ratei dobanzii este considerata o masura normala de catre Bogdan Podoleanu, analist al Wise Invest. El apreciaza ca necesare ajustarile permanente pe care BNR le face.

CONFUZIE. Parerile bancherilor sunt impartite. Unii cred ca activitatea de creditare se va scumpi, in timp ce altii spun ca nu se va mai ieftini. Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca vom asista la o crestere a dobanzilor la credite si la o majorare a dobanzii la depozite. Economistul Florian Libocor apreciaza ca decizia BNR va determina o crestere moderata a dobanzilor, mai vizibila la credite si mai putin vizibila la depozite. Radu Craciun, analist al ABN Amro, se asteapta ca majorarea dobanzii de politica monetara sa se transmita in piata numai la nivelul ratelor aplicate pentru depozitele atrase de banci. "Daca pe piata interbancara dobanda va veni mai sus cu un punct, vom vedea o majorare a dobanzilor la depozite, dar ratele la credite nu se vor mai intoarce, pentru ca bancile vor sa-si protejeze cotele de piata", a mai explicat Craciun.

IMPACT LIMITAT. In ceea ce priveste efectele asupra evolutiei creditarii in lei, analistii apreciaza ca deciziile vor avea un impact limitat. "Trebuie mentionat ca evolutia creditului in ultimii doi ani a fost aproape inelastica la pretul creditului, fiind mult mai sensibila la conditiile de acces", a afirmat Florian Libocor.

TINTE GRELE
Consiliul de Administratie al BNR mentine tintele de inflatie anuntate anterior de 5% pentru anul 2006 si 4% pentru 2007, fapt ce ar putea asigura "realizarea mai usoara a dezinflatiei efective". Cu alte cuvinte, BNR prefera sa obtina rezultate mai bune in reducerea inflatiei avand obiective inalte, chiar daca stie ca sunt greu de atins decat sa aiba tinte mai putin ambitioase, cu sanse mai mari de realizare. Pentru acest an, FMI anticipeaza o inflatie de 6,5%, nivel ce depaseste tinta stabilita de oficialii de la Bucuresti.

EURO PICA
O dobanda mai mare la lei va aduce valuta in tara pentru a fi convertita in lei. "Pe piata valutara, BNR ar trebui in mod normal sa permita o volatilitate mai mare. Cotatiile leului pe pietele din exterior au preluat deja efectele deciziilor BNR, coborand spre 3,55 lei/euro", a adaugat Craciun la scurt timp de la anuntarea acestora. De la inceputul anului, euro s-a depreciat cu - 3,4% fata de leu, mare parte din scadere fiind inregistrata in ultima saptamana. "O reluare a politicii interventioniste a BNR pe piata valutara este de asteptat", considera Libocor. De aceeasi parere este si Bogdan Podoleanu, analist al Wise Invest, care vede "o crestere majora a riscului de interventie a BNR" cu scopul de a asigura o imprevizibilitate a evolutiei cursului. Pe piata interbancara, cursul a coborat ieri pana la 35.430-35.480, moment in care institutiile financiare si-au inchis parte din pozitii si au determinat o crestere pana la 35.700-35.750, moment in care s-a vandut agresiv si cursul a coborat iar pana la 35.430-35.480. Podoleanu se asteapta la scaderea euro pana la 35.300 lei.
×
Subiecte în articol: economic piata