x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditarea îşi revine în a doua parte a anului

Creditarea îşi revine în a doua parte a anului

de Daniela Ivan    |    13 Aug 2009   •   00:00

În contextul în care BNR a început să relaxeze politica monetară, iar problemele de lichiditate au fot depăşite, creditarea îşi va reveni în următoarele şase luni.



"Problemele de lichiditate care existau în România la finele anului trecut au fost în mare parte rezolvate. În acest context, creditarea îşi va reveni în următoarele şase luni", a spus Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI. El a adăugat că Banca Naţională a României a început deja să relaxeze politica monetară, prin reducerea dobânzii-cheie, care se plasează la 8,5% în prezent. Şeful misiunii FMI a mai precizat că o relaxare a politicii monetare înainte de acordul încheiat cu FMI nu ar fi putut avea loc, în contextul în care era necesară o politică fiscală restrictivă. El a spus că FMI va sprijini BNR pentru relaxarea politicii monetare, însă aceasta va trebui să fie "precaută", din cauza presiunilor inflaţioniste şi a deviaţiilor cursului de schimb. Însă rămâne de văzut în ce măsură românii vor mai fi interesaţi de împrumuturi bancare în condiţiile în care se tem tot mai mult de şomaj şi de scăderea salariilor.

NU CREŞTE TVA
Experţii FMI au lăsat la latitudinea Guvernului decizia de a creşte sau nu TVA, ca modalitate de a mări încasările la buget. "O majoare a TVA este o decizie a Guvernului. Până acum, Executivul nu a luat o astfel de decizie, însă, dacă o va face, va fi nevoie să ne uităm la foarte multe detalii. Sunt foarte multe opţiuni din care Guvernul poate să aleagă", a spus şeful delegaţiei FMI. Însă ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat că în 2010 nu va creşte nici o taxă sau impozit. "Pentru anul 2009, nu am avut în vedere şi nu avem în vedere majorarea taxelor accizele şi TVA", a spus Pogea, adăugând că o asemeanea măsură nu este agreată nici pentru 2010. Ministrul de Finanţe a explicat că Guvernul a ales ca în 2010 să reducă cheltuielile prin disponibilizări şi revenirea la un aparat de funcţionari corect dimensionat. "În prezent, numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane, iar cheltuielile de personal au crescut cu 12% în primele şase luni faţă de perioada similară din 2008", a declarat Pogea.

×
Subiecte în articol: economic FMI