Banca Naţională a României (BNR) va reduce de la 40% la 0% rata rezervelor minime obligatorii pentru liniile de finanţare în valută deţinute de bănci, în cazul în care scadenţa acestora este mai mare de doi ani.
Măsura va elibera în piaţă maximum 8 miliarde de euro, bani pe care băncile îi vor folosi pentru creditarea economiei, nu însă şi pentru împrumuturi cu buletinul sau pentru zonele cu probleme, cum ar fi creditul imobiliar. Banii ajunşi în piaţă vor ajuta şi leul care este de aşteptat că se va aprecia în perioada următoare. BNR are rezerve minime obligatorii în valoare de peste 12 miliarde de euro de la bănci, pe care intenţionează să le reducă "extrem de gradual", după cum a declarat recent Isărescu.
Consiliul de Administraţie al BNR a mai decis să menţină dobânda de politică monetară la 10% şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, la nivelul de 18% la lei şi 40% la valută. Dar a exclus pasivele în valută cu scadenţe reziduale de peste doi ani din calculul rezervei.
"CA al BNR a analizat şi aprobat scrisoarea de intenţie transmisă FMI privind obţinerea unui aranjament de finanţare externă cu instituţiile financiare internaţionale şi UE", se arată într-un comunicat al băncii. BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune să asigure atingerea obiectivelor de menţinere a stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi de stabilitate financiară.
Citește pe Antena3.ro