Cei trei milioane de români care lucrează în străinătate cu acte în regulă pot să-şi cumpere locuinţe în România cu veniturile realizate în altă ţară. Singurele două condiţii se referă la vechimea neîntreruptă în muncă şi la existenţa unui codebitor în România.
Principalul criteriu la care se uită instituţiile de credit atunci când decid dacă acordă sau nu un credit este vechimea în actualul loc de muncă, dar şi vechimea totală acumulată în ţara respectivă. Din cele nouă bănci care oferă acest tip de împrumut, majoritatea solicită minim trei luni vechime la locul actual de muncă şi minim 12 luni vechime în câmpul muncii, potrivit unei analize finzoom.ro. Pentru a putea dovedi venitul lunar şi condiţiile de vechime, băncile cer mai multe documente, traduse şi legalizate în România. Este vorba despre contractul de muncă, adeverinţa de salariu pe şase luni sau din ultimul an, fluturaşul de salariu în original sau extrasul de cont, dovada plăţii impozitelor şi taxelor sociale, precum şi fişa fiscală.
În plus, toate băncile, cu exceptia Băncii Româneşti şi a Intesa SanPaolo, solicită un codebitor ce locuieşte şi realizează venituri în România. Însă, sunt instituţii bancare care acceptă drept codebitori şi persoane care nu sunt membrii familiei respective. Este bine ca fiecare solicitant să se intereseze la cele nouă bănci care este cea mai avantajoasă ofertă pentru el, în funcţie de situaţia în care se află.
Cele nouă bănci care acordă credite cu venituri realizate în străinătate sunt: CEC, BRD, Banca Transilvania, Unicredit, Piraeus, Bancpost, Intesa SanPaolo, Banca Românească şi Banca Comercială Feroviară.
Suma împrumutată este direct proporţională cu veniturile pe care solicitanţii le pot demonstra cu acte legale